Mobilitat
Societat Barcelona 05/03/2023

818 infraccions al dia i mig miler de multes en una setmana: l’estrena dels nous radars de Barcelona

Quatre dels 17 dispositius no van funcionar i els dels carrers Muntaner, Entença i Indústria van concentrar prop del 60% dels excessos detectats

3 min
Radar que marca la velocitat dels vehicles al carrer Entença de Barcelona

BarcelonaEl radar que controla que cap vehicle no superi els 30 km/hora al carrer Muntaner, entre Còrsega i Rosselló, just davant de l'Escola Sant Miquel, va ser el que va detectar més infraccions durant la primera setmana en què 17 nous dispositius van començar a multar qui premia massa l'accelerador a Barcelona. Hi va haver 1.220 superacions del límit en només set dies en aquest punt: 174 cada dia, set conductors caçats cada hora. I aquestes xifres, aconseguides per l'ARA a través d'una petició de transparència, li atribueixen la detecció de fins al 21% de totes les infraccions que els 17 radars van caçar la primera setmana. Completen el podi el dispositiu del carrer Entença entre Provença i Rosselló, que va identificar 1.104 vehicles que anaven massa ràpid, i el del carrer Indústria entre Conca i Sant Quintí, amb 1.004. Aquests tres dispositius, tots tres situats davant d'escoles, sumen el 58% de les infraccions que el conjunt de radars van detectar durant la setmana del 16 de gener, que és la de l'estrena després d'uns mesos en fase pedagògica: 5.725 en total. O dit d'una altra manera: 818 cada dia. D'aquesta xifra, 504 van derivar en sancions (un 8,8%).

La primera setmana de funcionament dels nous radars
Aquestes són les infraccions que van detectar els 17 radars de punt entre el 16 i el 22 de gener

Les dades, però, tenen algunes particularitats, com ara que durant els primers set dies hi va haver quatre radars que no van funcionar bé i que no van detectar cap infracció. Un altre punt a tenir en compte és que el dispositiu del carrer Muntaner, el número 1 a l'hora de caçar excessos, no va materialitzar cap denúncia durant la setmana del debut, cosa que explicaria en part la gran diferència numèrica entre les infraccions detectades i les notificacions de multa.

Aquest aparell ja va tenir problemes el primer dia perquè va rebre l'impacte d'un vehicle de grans dimensions i la pantalla funcionava a batzegades. També va tenir errors de connexió i per això, segons precisen fonts municipals, en aquest punt les denúncies es van tramitar amb posterioritat a la primera setmana. Les dades recullen, de fet, que només deu dels 17 radars van poder materialitzar denúncies la setmana del debut i tres en van tramitar una de sola. Sense informació sobre els processos de denúncia que es van engegar des del radar del carrer Muntaner, els que més en van tramitar van ser el d'Entença (195 en una setmana) i el d'Indústria (161).

El rècord dels 95 km/hora

Alguna dada curiosa: el fitipaldi caçat a més velocitat durant els set primers dies de sancions anava a 88 km/hora per davant d'un radar que controla que ningú no superi els 50 km/hora: el que hi ha a la Diagonal, a l'altura de Maria Cristina. Aquest vehicle va ser captat el primer dissabte en què el radar ja multava (el 21 de gener) quan passava un quart d'hora de les set del matí. Els dispositius, amb tot, havien detectat conductors circulant a més velocitat en els mesos previs a l'amenaça de sancions. El rècord el tenia, segons ha pogut saber aquest diari, el radar que hi ha al carrer Aragó entre Muntaner i Casanova, en plena Esquerra de l'Eixample, on la matinada del dia de Nadal es va detectar un vehicle circulant a... 95 km/hora.

A l'hora de fer balanç del funcionament d'aquests nous radars de punt, la regidora de Mobilitat de l'Ajuntament, la socialista Laia Bonet, va celebrar que les infraccions detectades havien caigut de forma considerable si es comparaven les dades dels primers dos o tres dies –quan alguns detectaven infraccions a una velocitat vertiginosa– amb les que s'havien registrat vint dies més tard. Segons el consistori, tres setmanes després de la posada en marxa els radars ja registraven un 40% menys d'infraccions que a l'inici: 686 cada dia, 28 cada hora. La multa mínima per circular massa ràpid és de 100 euros si el radar detecta un excés que no supera en més de 20 km/hora el límit i pot arribar fins als 600 euros (i sis punts menys) en casos greus.

stats