Barcelona

Així serà la nova Rambla de Barcelona: cinc claus de la reforma

Després d'anys de retards, aquest dilluns comencen les obres de transformació de l'artèria

2 min
Així serà la nova Rambla de Barcelona

BarcelonaBarcelona suma aquesta setmana una nova obra en marxa a la ciutat. I no és una obra qualsevol. Després d'anys de retards i de falta d'assignació pressupostària –el primer pla d'ordenació ja es va aprovar el 2016–, les màquines ja treballen a la part baixa de la Rambla per aplicar-hi el nou dibuix: els carrils de circulació es reduiran a un per costat i es guanyarà espai per al passeig tant a les voreres com a la part central. Avui comença la primera de les cinc fases d'obres, que es preveu que duri 18 mesos i hagi transformat, el 2024, els primers 117 metres de l'artèria. En aquest primer tram s'hi invertiran 10 milions d'euros, i el total de la reforma suposarà una inversió de 44,5 milions.

Així serà la nova Rambla:

  • Un sol carril per sentit: els dos costats de la Rambla aplicaran a partir d'ara el mateix model de trànsit que ja s'aplica en sentit pujada, amb la circulació restringida al trànsit veïnal, bicicletes, autobusos, la distribuci de mercaderies i l’accés als aparcaments. Això permetrà que guanyin espai tant les voreres (tindran una amplada d’un mínim de 3 metres) com la plataforma central. Això sí, hi haurà trams amb un cordó de servei de 2,80 metres.
  • Sense asfalt: un dels trets identitaris de la nova Rambla serà el dibuix unificat del paviment, que serà el mateix de façana a façana. Desapareixeran l'asfalt i les rajoles ondulades tradicionals de la Rambla, que se substituiran per materials més sostenibles, com el granit i el pòrfir.
  • Més llarga: la Rambla serà més llarga, perquè una de les actuacions destacades ja d'aquesta primera fase d'obres és crear una nova plaça a la trobada entre la Rambla, les Drassanes i Colom. El projecte preveu crear, també, espais-plaça en tres cruïlles singulars: l'espai Moja-Betlem, el Pla de la Boqueria i el Pla del Teatre.
  • Més arbres i bancs: la nova Rambla tindrà més arbres i bancs. Només en la primera part reformada, hi haurà un centenar d'arbres, 21 dels quals nous, i els escocells (els forats dels arbres) seran més amples. També s'hi instal·laran més de cent bancs. L'enllumenat tindrà un disseny unificat i apareixeran noves pilones com a mesura de seguretat.
  • Ordenar elements: la reforma també busca posar ordre en els molts elements que ara hi ha a la Rambla. Estava previst començar a retirar abans de l'estiu les parades dels antics ocellaires, a la part alta de la Rambla, un procés que va quedar aturat perquè els afectats van demanar mesures cautelars per donar temps a la iniciativa legislativa popular que el col·lectiu vol promoure per declarar el mercat patrimoni immaterial de Catalunya. També es reubicaran els quioscos de premsa de manera que no quedin enfrontats entre ells ni amb altres quioscs. Es reordenen, també, les parades de flors perquè no quedin l'una davant de l'altra. Mentre durin les obres de la primera fase, les estàtues humanes es desplaçaran uns metres més amunt.
stats