Barcelona

La rambla estrenarà els primers 100 metres de reforma el 2024

Les obres a la part de baix del carrer començaran després de la Mercè

3 min
Simulació de com quedarà la part baixa de la Rambla després de la reforma

BarcelonaEl comptador instal·lat sobre el Cafè de l'Òpera de la Rambla de Barcelona, que ja fa quasi dos anys que marca els dies de retard en l'esperada reforma d'aquesta artèria (i llavors ja partia de 1.602 dies) té, finalment, un horitzó: l'Ajuntament ha anunciat aquest dimarts que les obres començaran al setembre, just després de les festes de la Mercè. La reforma es farà en cinc fases (44,56 milions d’euros en total) i s'iniciarà per la part de baix: els primers 117 metres haurien d'estar acabats en 18 mesos, és a dir, el 2024. Després caldria enllaçar la resta de fases perquè els treballs no s'aturin.

Els grans canvis anunciats des de fa temps són la substitució de l'asfalt de la Rambla per materials més sostenibles, com la pedra natural, el granit i el pòrfir, en un dibuix unificat de façana a façana, i la limitació de la circulació a un únic carril per sentit. La nova Rambla guanyarà espai per a qui camina tant a la plataforma central com a les voreres (que passaran a tenir un mínim de tres metres) i sumarà arbres i bancs, segons el projecte anunciat pel consistori, que beu del que va presentar l'equip d'arquitectes kmZERO, amb l'exregidora i arquitecta Itziar González al capdavant, després de guanyar el concurs internacional sobre la reforma el 2017.

El pas de vehicles, com ja passava en el sentit ascendent, quedarà restringit al trànsit veïnal, les bicicletes, els autobusos, la distribució urbana de mercaderies, els vehicles de serveis i l'accés als aparcaments. Hi haurà un únic carril per sentit. I un dels principals canvis de la part on es comença a treballar és que s'elimina l'últim pas de vianants, de manera que Rambla arribarà pràcticament fins al monument a Colom, i es crearà una nova plaça amb arbrat entre el passeig, les Drassanes i Colom. I això també modificarà la part baixa del Raval Sud, que guanyarà una nova àrea de jocs.

"Serà una Rambla encara més llarga", celebra el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que defensa que les obres "ja no tenen aturador possible". El gran objectiu, com repeteixen tant Rabassa com la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, és incrementar-hi l'ús veïnal, que deixi de ser una via que els barcelonins només travessen per passar del Raval al Gòtic. Sanz insisteix que la reforma busca anar més enllà de la pedra i aconseguir el més difícil: canviar també els usos de la Rambla ("el que hi passa") amb noves activitats en un espai "molt simbòlic" de la ciutat.

La Rambla de Barcelona abans i després.

Les obres del primer tram tenen un pressupost de deu milions d'euros i han de reformar l'artèria des de Colom fins a Santa Madrona. En total, uns 23.000 metres quadrats, amb prop d’un centenar d’arbres (21 dels quals seran nous) i més de 100 bancs nous. Per seguretat, també s'hi incorporaran pilones, que és una petició de la junta local de seguretat. El conjunt de la reforma inclou tres espais singulars, que seran una mena de places: l'espai Moja-Betlem, el pla de la Boqueria i el pla del Teatre.

Els treballs es faran per fases per intentar evitar l'ocupació simultània dels dos costats de la Rambla i, en els moments en què s’actuï en els vials de pujada i baixada, es farà per meitats, de manera que sempre quedaran garantits els accessos i el pas del trànsit veïnal i els vehicles d’emergència, i també els desplaçaments a peu. No es preveu afectació pel que fa al transport públic. La campanya comunicativa sobre les afectacions comença aquest dimarts mateix. A banda dels informadors a peu de carrer, hi haurà, també, una torreta informativa al costat de Colom.

La reforma reubicarà els quioscos de premsa perquè no quedin enfrontats amb altres quioscs. També es reordenen les parades de flors perquè no quedin l’una davant de l’altra, i es posaran entre arbres a l’àmbit de la Rambla de les Flors-Sant Josep. D'altra banda, no s'han concretat canvis pel que fa a les terrasses dels bars, tot i que un dels reptes que es perseguia era fer més diàfana l'atapeïda part central del passeig.

El primer pas, amb tot, hauria de ser l'eliminació de les parades dels antics ocellaires: el desnonament s'havia dictat al febrer, però va quedar aturat per les mesures cautelars demanades a l'últim moment per donar temps a la iniciativa legislativa popular que el col·lectiu vol promoure per declarar el mercat patrimoni immaterial de Catalunya. Els ocellaires continuen a la Rambla i defensen que el fet que la reforma comenci per la part de baix i no per on tenen les parades els dona temps per negociar amb l'Ajuntament una solució per al seu negoci.

stats