Barcelona

Avís de desnonament als antics ocellaires de la Rambla

Els paradistes volen promoure una iniciativa legislativa popular per declarar el mercat Patrimoni Cultural Immaterial i salvar-lo

Una de les antigues parades dels ocellaires, reconvertida en botiga de souvenirs, a la Rambla de Barcelona
16/02/2022
3 min

Compte enrere per als antics ocellaires de la Rambla. L'Ajuntament de Barcelona va endavant amb l'objectiu de retirar aquestes parades, ara reconvertides en botigues de tota mena de coses, abans de començar la reforma urbanística de l'artèria, que es preveu que engegui les obres aquest mateix any per la part de baix. El consistori, però, no vol esperar que les màquines arribin a la part alta de la Rambla, que és on s'ubiquen aquestes botigues, per desallotjar-les i l'Institut Municipal de Mercats ja ha enviat una notificació als paradistes per informar-los que han d'abandonar els seus llocs de treball durant aquest mes de febrer. No hi haurà pròrrogues. Si no entreguin les claus, l'Ajuntament avisa que activarà la via judicial.

Segons ha avançat l'ACN i com ha confirmat l'ARA amb els afectats, els antics ocellaires van rebre durant el gener una notificació que els informava que havien de marxar de les parades en un mes. En el cas de Xavier Cuenca, que és el propietari de cinc de les onze parades, la resolució data del 13 de gener i li atorga un termini màxim de 30 dies per deixar la parada buida. La comunicació arriba ara, segons l'Ajuntament, perquè ja s'ha denegat la petició de mesures cautelars que havien sol·licitat els paradistes quan se'ls va comunicar el cessament d'activitat –l'Ajuntament considera que ja tenen la llicència d'activitat caducada– i perquè la retirada d'aquestes parades és un tema que s'arrossega des de l'aprovació, el 2016, del pla d'ordenació de la Rambla, que ja recollia que no hi tindrien lloc perquè es volia una artèria més esponjada. La previsió municipal és que les parades ja no siguin al lloc actual a la primavera i ja hi ha un projecte a punt de sortir a licitació pública per a la retirada.

Però els paradistes no estan disposats a tirar la tovallola. Consideren que no hi ha hagut una negociació "real" per acordar en quines condicions estarien disposats a marxar de la Rambla, sigui amb una indemnització o amb la possibilitat de traslladar-se a un altre mercat, i que la posició de l'Ajuntament ha sigut en tot moment la de fer-los fora sense més, sense ni esperar a la resolució judicial del conflicte. Així ho denuncia el mateix Cuenca, que explica que a instàncies de la Sindicatura de Greuges de Barcelona es va obrir a l'estiu un període de converses entre les dues parts, però que els paradistes no van tenir cap retorn a les seves propostes. Ell, per exemple, demanava traslladar les seves cinc llicències a la Boqueria i poder obrir una polleria o peixateries i el trasllat era l'opció que més van repetir tots els afectats. No n'hi haurà. Des del govern municipal exposen que les propostes dels antics ocellaires "no són admissibles", perquè els seus quioscos no poden continuar a la Rambla i tampoc se'ls pot fer una concessió directa d’una altra parada en un mercat municipal. La solució, hi insisteixen, és la retirada, i s'ofereixen a acompanyar els treballadors –un centenar, segons els paradistes– perquè tornin al mercat laboral "tan aviat com sigui possible".

"No marxarem"

El que no es preveu en cap cas és que es mantinguin a la Rambla un cop reformada. D'una banda, perquè es vol recuperar espai lliure i, de l'altra, perquè es considera que el que venen des de la reconversió del 2009, des d'objectes de record de Barcelona fins a dolços, contravé els plans municipals per ordenar la venda de souvenirs a Ciutat Vella. Els paradistes defensen que no s'ha valorat prou el seu vincle històric amb la Rambla, que data de mitjans del XIX, i han començat contactes per promoure una iniciativa legislativa popular per declarar el seu mercat Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya. Ara començaran una recollida de firmes per tirar-la endavant. Lamenten que el que hi ha hagut fins ara és més aviat "teatre" i no una negociació real de què s'ha de fer amb les parades i presentaran un recurs d'alçada per oposar-se a l'expulsió.

"No estic disposada a marxar de la Rambla sense més. És casa meva", lamenta Mònica Trias, presidenta de l'associació d'antics ocellaires i quarta generació de la família que regenta una d'aquestes parades. El vincle familiar amb el lloc és tan fort que fins i tot el pare li va demanar abans de morir enterrar les seves cendres a la parada, i així ho va fer. Defensa que durant tots aquests any han tingut una posició "honesta" amb el que podien vendre i que han complert tots els acords segellats amb l'Ajuntament i que ara es troben que se'ls vol expulsar sense donar-los cap alternativa.

stats