Barcelona
Societat 01/07/2021

Els antics ocellaires de la Rambla demanen diàleg a Colau davant l'ofensiva de 'desnonament'

L'Ajuntament considera que les concessions han caducat i preveu retirar les parades aquest any

2 min
Xavier Cuenca, en una de les parades dels antics ocellaries a la Rambla

BarcelonaLes parades reconvertides dels antics ocellaires de la Rambla de Barcelona, que ara venen des de gelats fins a entrades d'esdeveniments turístics, podrien tenir els dies comptats. Segons la planificació municipal, a partir del mes d'agost començava el termini per tirar endavant la retirada d'aquests establiments, que no s'inclouen en la reforma de l'artèria que hauria de començar l'any que ve –si aquest cop s'hi assigna pressupost–. I l'Institut Municipal de Mercats ja ha comunicat per carta als paradistes que considera que aquest any expiren les concessions a cinquanta anys que els va concedir quan les botigues van passar a ser fixes. La decisió és no renovar-les amb l'objectiu que a finals d'any ja siguin fora. Un objectiu que, segons denuncien els paradistes, es vol aconseguir sense diàleg ni indemnitzacions. I que el consistori entén que ha de tirar endavant, d'una banda, per la caducitat de les concessions i, de l'altra, per "l'interès públic", tenint en compte que la reforma vol esponjar la zona.

El col·lectiu no respon a l'amenaça amb una sola veu. La família Cuenca, que és la propietària de cinc de les onze parades, ha emès avui un comunicat en què lamenta la situació i demana diàleg a l'alcaldessa per veure com s'enfoca el futur d'aquests establiments. Ha contractat advocats propis –tot i mantenir els que comparteixen amb el conjunt de paradistes des que va començar el conflicte– i ha presentat un recurs d’alçada via administrativa contra l’expedient municipal de retirada. Avisen que si l'expulsió tira endavant es destruiran 98 llocs de treball i un "element històric" de la ciutat.

Xavier Cuenca, tercera generació de la família a la Rambla, defensa que no es volen quedar de "braços plegats" mentre el procés avança. Considera que el comptador de les llicències "es va posar a zero" quan es va firmar l'acord de reconversió de les parades, el 2009 –com recollien a les al·legacions que l'Ajuntament ha desestimat– i remarca que, en tot cas, la caducitat de les llicències afectaria també altres mercats. "Si l'Ajuntament tira pel dret estarà prevaricant", avisa, i demana que no se'ls faci fora abans que el pla de reforma arribi al tram de dalt, que és on hi ha les parades –les obres han de començar per baix i no arribaran a la part de dalt abans del 2028–, ni abans que el jutge s'hi hagi pronunciat.

Com ja va passar durant el mandat de CiU, quan l'Ajuntament i els paradistes negociaven una sortida de la Rambla, n'hi ha que estarien més disposats a acceptar una alternativa i d'altres que no veuen cap més opció que continuar a la Rambla. Abans de l'arribada dels comuns al govern s'havien plantejat opcions com ara traslladar les parades a altres zones de Ciutat Vella, una via que ara ja no es preveu. El consistori les vol fora sí o sí.

La presidenta del col·lectiu, Mònica Trias, defensa que ella no té cap intenció de deixar la Rambla i confia que el govern de Colau no tirarà pel dret amb l'expulsió sense haver obert un diàleg amb els afectats: "Em costaria molt de creure". Però la regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, ha reiterat avui que la intenció era tirar endavant la retirada i per defensar "l'interès públic".

stats