Barcelona

Barcelona busca un rentat de cara amb 2.800 accions concretes per millorar l'espai públic

Fins al 2028 s'actuarà en enllumenat, paviments, parcs i jardins i escales mecàniques, entre d'altres

2 min
Un operari fent feines de manteniment a la superilla del barri 
de Sant Antoni de Barcelona.

BarcelonaEl cap de setmana passat va morir als 82 anys Ferran Ferrer, però la seva mítica campanya Barcelona, posa't guapa continua inspirant l'actuació de l'Ajuntament. Aquest divendres el govern de Jaume Collboni ha presentat la concreció de la seva proposta per rentar la cara de la ciutat, un pla de manteniment integral (PMI) que preveu destinar 435 milions d'euros a 2.800 actuacions concretes a tots els barris de la ciutat des d'ara fins al 2028. Entre les mesures previstes hi ha millores en l'enllumenat; en les voreres i el paviment; en el clavegueram i l'aigua freàtica; en escales mecàniques i ascensors; en parcs i jardins, i en semàfors i entorns escolars, entre d'altres.

En roda de premsa, la tinent d'alcalde d'urbanisme, Laia Bonet, ha considerat "ambiciós" el pla i ha explicat que l'objectiu és renovar elements de l'espai públic abans que es facin malbé. "Així evitem arribar al moment en què deixen de funcionar", ha apuntat. Bonet ha defensat la inversió dels 435 milions d'euros, dels quals 45 estan inclosos ja en els pressupostos d'aquest any que encara s'han d'aprovar, i la resta –el gruix– s'invertiran sobretot entre 2025 i 2026.  "Teníem el deure de recuperar la baixa inversió dels últims tres mandats", ha dit.

Per definir aquestes 2.800 actuacions de millora, l'Ajuntament ha fet un treball de camp amb tots els districtes per detectar les mesures més necessàries. Bonet ha defensat aquesta "mirada des de la proximitat", i ha subratllat que dels 435 milions d'euros previstos pels pròxims 4 anys, 180 seran gestionats directament pels districtes. Per coordinar-ho, s'han reorganitzat les diferents àrees sota la direcció de la gerent de Serveis Urbans, Sònia Frias, que serà qui treballarà amb les gerències de cada districte. A més, també s'ha reforçat la plantilla de BIMSA, que és qui executarà totes les actuacions previstes.

Entre les primeres actuacions que es duran a terme aquest 2024 hi ha previstes millores a la xarxa d'aigua freàtica –un element clau per fer front a les restriccions derivades de la sequera–; la millora de 30 àrees de joc infantil; la reurbanització dels Jardinets de Gràcia; la pavimentació de calçada i vorera a Rambla Catalunya i plaça Tetuan, i l'actuació sobre l'enllumenat en 36 zones de la ciutat. El total d'actuacions previstes durant el mandat es poden observar en la imatge següent.

Mapa d'actuacions previstes a Barcelona entre 2024 i 2028.

El "patriotisme del barri ben endreçat"

Més enllà de les actuacions per millorar l'espai públic de la ciutat, Bonet ha apel·lat a la col·laboració ciutadana per mantenir Barcelona en bon estat. Per això, ha citat l'exalcalde Pasqual Maragall quan deia que el seu "patriotisme" és el del "barri ben endreçat". Les 2.800 actuacions previstes formen part d'una segona pota del Pla Endreça, la principal actuació impulsada fins ara pel govern de la ciutat en el que portem de mandat i pel qual ja hi ha previstos 550 milions més fins al 2027.

stats