Barcelona
Societat Barcelona 30/03/2023

Barcelona dedicarà un monument a Cerdà a la plaça de les Glòries

L'Ajuntament convoca un concurs internacional per encarregar el disseny de la intervenció artística

2 min
La Gran Clariana dels jardins de la plaça de les Glòries de Barcelona.

BarcelonaHa sigut gairebé sobre la campana del final del mandat, però l'Ajuntament de Barcelona ha anunciat avui que atendrà les peticions de moviments veïnals i col·legis professionals com el d'enginyers i el d'arquitectes i dedicarà un monument a l'urbanista i enginyer Ildefons Cerdà. Que la ciutat no en tingui cap encara és "una anomalia" i un "deute històric", com ha reconegut la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha defensat que l'emplaçament escollit no podia ser cap altre que la nova plaça de les Glòries, a mig convertir en un gran parc. La intervenció artística que es vol que homenatgi el llegat de Cerdà, pare de la retícula de l'Eixample, s'ubicarà estratègicament a l'encreuament de la Meridiana, la Gran Via i la Diagonal.

El que no està definit encara és quina forma tindrà aquest monument. L'Ajuntament ha decidit, de bracet dels col·legis d'enginyers de camins i d'arquitectes, convocar un concurs internacional per escollir qui en serà l'autor. Les limitacions són que el lloc ja està determinat, que el pressupost no pot superar el milió d'euros i que es vol que sigui una obra de gran format. La forma i la temàtica, però, queden a parer dels guanyadors.

Barcelona ja havia tingut un monument dedicat a Cerdà, que era a la plaça que porta el seu nom, però va desaparèixer a principis dels 70 en el marc d'una reforma integral de l'espai, i fa anys que la ciutat té pendent retornar-li aquest reconeixement. De fet, des de llavors ja hi ha hagut compromisos, com el que va defensar l'alcalde Jordi Hereu (també a la plaça de les Glòries i a les portes de les eleccions), de tornar a dedicar algun reconeixement a Cerdà. I ara, perquè la promesa no torni a quedar en l'aire, l'equip de Colau diu que convocarà el concurs en el termini màxim d'un mes i que el guanyador es donarà a conèixer durant el segon semestre d'aquest any. La previsió és que tot estigui fet la tardor del 2024. Es confia en aquest nou element per dotar d'identitat pròpia el nou parc de la Canòpia, que s'està construint a les Glòries.

La tinent d'alcaldia d'Urbanisme ha celebrat que es posi fil a l'agulla per homenatjar qui va "somiar una Barcelona més caminable". La decisió arriba en ple debat preelectoral sobre si és més respectuós amb el pla Cerdà el projecte dels comuns de recuperar espai per als vianants als carrers o si cal accelerar la recuperació d'interiors d'illa, com defensa el PSC. Sanz, que ha remarcat que el monument es farà a les Glòries per reivindicar la idea del gran parc, ha recordat que aquest cap de setmana també es fa un reconeixement a l'arquitecte Oriol Bohigas, que donarà nom al passeig marítim de la ciutat.

stats