Barcelona

Barcelona estrena un equipament pioner per atendre el maltractament infantil a la llar

L'Espai Niu, a l'Eixample, també treballa amb els pares i mares que han exercit violència sobre els seus fills

3 min
Una de les sales del Servei de Psicoteràpia per a infants, adolescents i famílies Espai Niu

BarcelonaBarcelona ha estrenat aquest dimarts un equipament municipal pioner per atendre infants i adolescents que han patit maltractament infantil a la llar. Es tracta de l'Espai Niu, ubicat al número 2 de la plaça Tetuan, al districte de l'Eixample, i preveu atendre anualment un centenar d'infants, adolescents i famílies. La principal novetat que brinda el centre és que, més enllà d'oferir atenció especialitzada al trauma d'infants i adolescents, també treballa amb els pares i mares que han exercit violència sobre els seus fills per tal de recuperar i assegurar el bon tracte en el si de la família.

"L'objectiu del centre és trencar la cadena de transmissió intergeneracional de violència", ha subratllat l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant la inauguració. "La majoria dels pares que maltracten han sigut nens maltractats, però no tots els nens maltractats seran pares que maltracten. Aquesta és l'esperança que tenim", ha dit la directora del centre, Laia Martínez. "És un projecte pilot, i si resulta eficaç es voldria estendre a la resta de la ciutat", ha puntualitzat.

El programa de tractament psicoterapèutic va dirigit a infants, adolescents i famílies quan els progenitors presenten un grau d’incompetència parental circumstancial o transitòria o un grau d’incompetència parental severa, però amb permeabilitat a la intervenció. En el cas que no sigui possible realitzar un procés psicoterapèutic amb els progenitors, el programa anirà dirigit exclusivament a l’infant o adolescent. Com a norma general, el tractament intensiu durarà 24 mesos com a màxim, amb una possible pròrroga de sis mesos més, i amb una periodicitat d'atenció setmanal.

Des de l'Ajuntament assenyalen que l'Espai Niu ofereix un nou marc d'atenció especialitzada en traumateràpia a infants, adolescents i famílies ateses als Serveis Especialitzats d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (SEAIA). Aquests equips especialitzats reben els casos en situació de desemparament o en risc d'estar-hi que detecten els serveis socials bàsics, les instàncies judicials o policials o la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). "Els SEAIA fan una intervenció molt intensiva. Estudien i valoren cada cas i dissenyen un pla de treball, amb l'objectiu de determinar quin ha de ser el millor futur per a la criatura", ha detallat Elena Boira, directora de Direcció de Serveis d'Atenció a la Infància i SARA. "Sempre es vol que l'infant estigui amb la seva pròpia família", ha afegit. Segons dades del consistori, els SEAIA de la Generalitat van atendre el 2023 4.400 menors a Barcelona, prop del 40% dels quals estan en situació de tutela de la DGAIA.

Un espai innovador

L'Espai Niu està especialitzat en la traumateràpia, és a dir, en la teràpia dirigida a persones que han viscut experiències traumàtiques. "Posem el focus en la problemàtica que tenim", ha explicat Martínez. "A vegades, hi ha joves que han fet teràpies generals que no els han funcionat. Aquest és un espai diferent, adaptat a ells, que reconeix les seves dificultats i les treballa de manera específica i intensiva", ha detallat. Per tal de portar a terme aquest treball de manera eficaç, l'espai disposa de quatre sales de teràpia totalment equipades amb material especialitzat. Per exemple, una caixa de sorra i diverses figuretes de joguina, a través de les quals l'infant "representa el seu món intern". Així mateix, a l'equipament hi treballen un total de cinc professionals psicoterapeutes, un professional administratiu i la direcció de servei.

Com a element innovador, el servei té una sala Snoezelen, un espai que permet treballar de manera multisensorial els efectes del trauma tant amb els infants com amb les persones adultes ateses. "Ens és molt útil, perquè ens permet, a través dels sentits, reorganitzar algunes àrees del cervell que es veuen afectades pel maltractament", ha apuntat Martínez. Per exemple, els infants que han patit abús sexual sovint veuen afectada la sensibilitat a la pell; mitjançant el tacte i unes tires de colors que hi ha a la sala, poden posar-hi el focus i treballar-ho. Precisament, Collboni ha remarcat que l'equipament combina "la vocació de servei i protecció dels més febles amb la innovació". L'experiència de la violència en els infants té un fort impacte en el seu desenvolupament neurobiològic i psicològic, "però amb un tractament especialitzat es pot reparar aquest dany", ha conclòs Boira.

stats