Barcelona
Societat Barcelona 21/11/2023

Barcelona ha expedientat gairebé la meitat de terrasses en els últims dos anys

El 90% dels informes oberts són per infraccions greus o molt greus

3 min
Una terrassa plena de gent a Barcelona

BarcelonaEn els últims dos anys, l'Ajuntament de Barcelona ha expedientat un 43% dels bars, restaurants i cafès amb terrassa de la ciutat. Segons dades facilitades per la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, en l'última reunió de la comissió d'Urbanisme, de les inspeccions dutes a terme per l'Ajuntament entre el gener de 2022 i l'octubre, n'han derivat 6.048 expedients, que han afectat 2.856 establiments dels 6.543 que, segons les últimes dades municipals, tenen llicència de terrassa. I gairebé el 90% dels expedients –5.340– són per infraccions greus o molt greus.

El regidor d'ERC Jordi Castellana ha reclamat aquest dimarts al govern municipal que faci un exercici de transparència i expliqui si algun d'aquests expedients ha acabat provocant cap suspensió o retirada de llicència. Per ara no hi ha dades oficials del resultat final d'aquests procediments –en l'última comissió Bonet va al·legar que estan recopilant dades amb els districtes, que són els que en fan el seguiment–, però els republicans asseguren que no els consta cap retirada de llicència i que això genera "sensació d'impunitat generalitzada".

"Hi ha un descontrol evident per part del govern municipal", ha lamentat Castellana, que ha argumentat que "si no hi ha cap actuació darrere de l'expedient, es genera un incentiu a incomplir la norma". Per això, els republicans han registrat una pregunta al govern per al ple d'aquest divendres en què sol·liciten saber "per què no s'ha actuat" i "quines actuacions es prendran per resoldre aquests expedients". Serà allà, expliquen fonts de l'Ajuntament, on es donaran dades oficials.

El Gremi denuncia "persecució"

El Gremi de Restauració de Barcelona té una visió completament oposada a la d'ERC. El director del Gremi, Roger Pallarols, critica la "fixació" de l'Ajuntament amb les inspeccions a terrasses. "És una persecució inadmissible", apunta, i afegeix que el fet que se'n facin més a aquest sector que a d'altres "comporta una negligència inexcusable per part de l'Ajuntament". Pallarols justifica, a més, el nombre d'expedients per infraccions greus o molt greus, ja que apunta que l'actual ordenança fa que "gairebé tots els incompliments en què pot incórrer un restaurador constitueixen infraccions greus o molt greus". "Fins i tot posar testos amb flors per embellir la terrassa i fer-la més amable. Ciutat Vella ha arribat a iniciar procediments sancionadors perquè a la terrassa hi havia la típica glaçonera que s’utilitza per mantenir fred el vi", explica.

El debat arribarà el mateix dia en què el ple ha de validar l'acord entre el govern del PSC i Junts per tirar endavant la nova taxa de terrasses. L'acord va arribar després que el ple d'octubre tombés les ordenances fiscals de Jaume Collboni i encara rebaixa més la taxa respecte de la xifra que ja havien pactat el govern municipal i el Gremi de Restauradors.

Embolic amb el nombre de terrasses

A l'espera del debat de divendres, la iniciativa del grup municipal d'Esquerra ja ha provocat un ball de xifres amb l'Ajuntament. En la seva roda de premsa, Castellana ha esgrimit les últimes dades que l'Ajuntament havia facilitat al seu grup i que apuntaven que a finals de 2022 Barcelona hi havia 4.174 locals amb permís de terrassa. Amb aquestes xifres a la mà, els republicans denunciaven que s'havia expedientat un 68% de les terrasses, i a partir d'aquí calculaven que en un 60% dels casos eren per faltes greus o molt greus. Des de l'Ajuntament i des del Gremi, però, es puntualitza que la xifra de negocis amb llicència de terrassa és molt més alta, i està ara en 6.543 bars i restaurants amb terrassa.

Des de les files republicanes, però, s'interpreta aquest ball de xifres com una mostra més del "descontrol" que hi ha a l'Ajuntament amb les terrasses. "Sigui quin sigui el percentatge d'establiments expedientats, la xifra continua sent molt alta i evidencia que el govern ha perdut el control de la ciutat", apunten fonts republicanes, que lamenten que fins ara el govern municipal tampoc "sàpiga respondre quantes de les terrasses expedientades acabaran amb la no renovació de la llicència".

stats