Barcelona
Societat Barcelona 29/08/2022

Barcelona reforçarà el suport a les tasques de cura

L'Ajuntament crea Mares Veïnes, un grup de 15 dones que faran d'agents comunitàries

Joan Cebrián
2 min
Gemma Tarafa

BarcelonaBarcelona es proposa reforçar l'assessorament i la recerca de serveis de cures per a persones amb dependència o per a petita infància. És l'objectiu del projecte VilaVeïna, que va arrencar fa nou mesos i que a partir d'aquest setembre s'ampliarà a sis barris més per poder atendre 320.000 veïns de la ciutat. La Vila de Gràcia, la Maternitat i Sant Ramon, Trinitat Vella, el Gòtic, Sant Gervasi de Cassoles i el Carmel formaran part d'aquesta xarxa d'informació i assessorament a partir del 12 de setembre.

Fins ara el projecte funcionava a Vilapicina i la Torre Llobeta, el Congrés i els Indians, la Marina i Provençals del Poblenou. Segons ha explicat la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, l'objectiu del VilaVeïna és doble: funcionar com a cartera de serveis i oferir suport comunitari. En l'àmbit laboral, la "solitud" en les cures s'accentua pel perfil de les treballadores, perquè la majoria són dones d'origen migrant. "El treball de cures té origen i classe social", ha assegurat la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, que també ha destacat la desigualtat existent.

Els últims mesos el projecte ha atès 891 persones, un 82% de les quals són dones. Més de la meitat de persones són cuidadores familiars i les demandes per casos de situació de dependència superen els de la petita infància. Tal com ha explicat Tarafa, els quatre serveis més utilitzats han sigut el d'informació i orientació en clau de cures, el d'afavoriment de la conciliació (amb activitats, places en ludoteques o residències de dia) i l'acompanyament jurídic (per si s'han de reduir la jornada laboral o demanar alguna ajuda) i psicològic.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures ha destacat que el malestar emocional i la necessitat de temps personal són els problemes més nombrosos dins el projecte. Per això, Tarafa ha reivindicat que l'Ajuntament no qüestionarà els motius que animin a demanar el servei de conciliació. De totes maneres, Pérez ha recordat que les solucions dependran de la casuística: "Vincularem les persones amb un catàleg de serveis depenent de la necessitat que es presenti".

L'arribada de les Mares Veïnes

L'Ajuntament també ha anunciat la incorporació del projecte Mares Veïnes al VilaVeïna. Amb aquest programa, que arribarà a la tardor, 15 dones d'origen divers faran d'agents comunitàries en el suport a la criança i el foment de la creació de xarxes. Les 15 seleccionades d'un total de 30 candidates hauran d'enfortir el coneixement de la població –sobretot de les persones nouvingudes– sobre els recursos existents als seus barris.

Les agents rebran una beca per formar-se en un curs de 210 hores i tindran un contracte de 35 hores setmanals per poder realitzar la mentoria. "L'objectiu és que la gent senti seva la VilaVeïna i hi vagi tants cops com calgui. També sota la funció de punt de trobada, que sigui un espai per a les persones que no tenen xarxa. Han de sentir que formen part de la VilaVeïna com si fos un barri o un districte", ha dit Tarafa.

stats