Barcelona

Barcelona s'emporta prop de 26 milions dels fons europeus per a la superilla de l'Eixample

L'Ajuntament ha rebut 74,8 milions d'euros en total que també es destinaran a comprar busos elèctrics, als carrils bici i a la Meridiana

ARA
2 min
El canvi de dibuix del carrer Consell de Cent previst en el projecte de la Superilla Barcelona

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona rebrà 74,8 milions d'euros dels fons europeus, la quantitat màxima que el consistori havia demanat en primera instància al ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que aquest dimecres ha resolt la convocatòria de les ajudes. Una tercera part dels diners (25,9 milions d'euros) serviran per impulsar el projecte de l'anomenada Superilla Barcelona, que dibuixa fins a 21 eixos pacificats i 21 noves places a desplegar a l'Eixample des d'ara fins al 2030. Aquest mandat l'equip de govern municipal tenia previst transformar l'entorn del carrer Consell de Cent i de les quatre places als encreuaments. Les obres està previst que comencin al juny i acabin durant el primer trimestre de l'any que ve.

L'altra gran partida dels fons europeus que rebrà el consistori de Colau, un total de 16 milions d'euros, es destinarà a la compra de 74 autobusos elèctrics. Actualment la flota compta amb només un 0,5% de vehicles elèctrics i l'objectiu de l'Ajuntament és incorporar fins a l'any 2025 46 autobusos d'hidrogen, 233 d'elèctrics i 120 vehicles elèctrics per a la flota auxiliar.

Aquesta no és l'única partida de les ajudes que es destinarà a la mobilitat sostenible. El consistori també rebrà 9,1 milions d'euros per crear 16 nous carrils bici i prop d'un milió i mig per reforçar els controls de la zona de baixes emissions (ZBE).

Una artèria convertida en eix cívic

Les obres de transformació de la Meridiana, que han de servir per pacificar aquesta artèria d'entrada i sortida de vehicles de la ciutat i transformar-la en un eix cívic, també rebran una injecció de diners dels fons europeus, en total 6,1 milions d'euros que serviran, diu el consistori, per fer realitat el projecte de reduir el trànsit a la via i augmentar els espais de lleure i el mobiliari urbà.

També s'invertiran 4,4 milions d'euros en nous radars de punt i radars en entorns escolars per garantir el compliment del límit de velocitat a les vies on s'ha marcat un màxim de 30 quilòmetres per hora. De fet, el consistori va anunciar dimarts que té intenció de situar-ne cinc en els punts negres de sinistralitat de la ciutat al maig i dotze més al voltant de centres escolars.

Finalment, el consistori té previst invertir 9,4 milions d'euros de les ajudes europees en sis projectes d'escales mecàniques que facilitin la mobilitat dels veïns en diversos punts de la ciutat i 2,2 milions per millorar les aplicacions de serveis de mobilitat metropolitana.

stats