Barcelona

Colau busca acords amb bars i discoteques per fer front al soroll i als botellons

L'Ajuntament s'alia amb l'Apolo perquè els joves entrin abans a la sala i identifica una plaça de la Marina com a lloc crític

5 min
Joves esperen per entrar a la Sala Apolo, que ha reobert les portes aquesta matinada.

Barcelona"La solució? Que totes les terrasses tanquin a les deu de la nit i així segur que dormim". És el veredicte de la Isabel i la Marta, assegudes en un banc dels Jardins de la Mediterrània, una mena de gran interior d'illa al barri de la Marina, a Barcelona, però que no es tanca a les nits i que acull bars, terrasses i fins i tot un local de copes. "Aquí sempre hi ha activitat... i, esclar, soroll", resumeixen aquestes veïnes. En total, nou terrasses amb una trentena de taules i sovint discussions i baralles amb llançament de cadires. I també de forma esporàdica algun objecte que cau des de les finestres cap als clients dels bars, com denuncien alguns restauradors.

La difícil convivència entre veïns i terrasses no és exclusiva de les zones més cèntriques de la ciutat. No es dona només als carrers Enric Granados i Blai o a les places de Gràcia i Ciutat Vella. De fet, el districte de Sants-Montjuïc posa l'etiqueta de prioritaris aquests jardins a l'hora d'aplicar mesures com la possible retallada de l'horari de terrasses. Una solució que ja funciona al carrer Blai del Poble-sec i a la plaça Osca, que tenen una hora menys de terrassa que la resta i que aquest estiu podria arribar a més zones de la ciutat.

Les 5 zones d’especial atenció a l’oci nocturn a Sants-Montjuïc

plaça d’Osca

i entorn

Parc de l’Espanya

Industrial

avinguda de la

Reina Maria Cristina i

Poble Espanyol

plaça dels Ocellets

avinguda del Paral·lel

Jardins de la

Mediterrània

carrer de Blesa

i carrer de Blai

Oci nocturn

al Poble Sec

carrer de

Puig i Xoriguer

plaça d’Osca

i entorn

Parc de l’Espanya

Industrial

avinguda de la

Reina Maria Cristina i

Poble Espanyol

plaça dels

Ocellets

avinguda del Paral·lel

Jardins de la

Mediterrània

carrer de Blesa

i carrer de Blai

Oci nocturn

al Poble Sec

carrer de

Puig i Xoriguer

plaça d’Osca

i entorn

Parc de l’Espanya

Industrial

avinguda de la

Reina Maria Cristina i

Poble Espanyol

plaça dels

Ocellets

avinguda del Paral·lel

Jardins de la

Mediterrània

carrer de Blesa

i carrer de Blai

Oci nocturn

al Poble Sec

carrer de

Puig i Xoriguer

Els Jardins de la Mediterrània, reformats abans de la pandèmia, són uns clars candidats a aplicar mesures restrictives a la restauració, segons confirma el regidor del districte, Marc Serra, que assegura que en aquesta primera fase s'està buscant la complicitat dels restauradors per pal·liar els problemes de soroll. I, tot i que no formaven part de les onze zones que l'Ajuntament va identificar com a més conflictives pels decibels en horari nocturn, sí que quedaran inclosos en el decret que reculli les mesures a aplicar.

Els Jardins de la Mediterrània, al barri de la Marina del Port.

"Aquests veïns tenen el mateix dret a descansar que els de l'Eixample", remarca Serra. De moment, s'hi han instal·lat sonòmetres com a la resta de zones crítiques per dimensionar la problemàtica. Després que l'estiu del 2021 fos especialment complicat pels botellons, aquest 2022, ja sense restriccions i amb la tornada dels turistes, es preveu una campanya d'estiu també difícil per la convivència entre descans i oci nocturn. Les zones que es considera que han de rebre una atenció especial al districte de Sants- Montjuïc són el triangle d'oci del Poble-sec (sobretot el Parc de les Tres Xemeneies), el triangle de Sants entorn de la plaça Osca, els Jardins de la Mediterrània, l'entorn del Poble Espanyol (i l'avinguda Maria Cristina) i el Parc de l'Espanya Industrial, que l'any passat va ser escenari de grans botellons.

Entrar abans a l'Apolo

Un dels punts crítics són els Jardins de les Tres Xemeneies, al Paral·lel, especialment les nits i matinades de dijous, que és quan molts joves solen trobar-se a fer botelló en aquest espai abans d'entrar a la Sala Apolo. Per atacar aquesta pràctica, el consistori assegura que té muntat un dispositiu específic de la Guàrdia Urbana que intenta que aquestes persones entrin abans a la discoteca –fent encapsulaments de la gent que es concentra a la plaça i sancionant-la per beure al carrer– i que s'ha buscat la corresponsabilitat de la sala per intentar mitigar les molèsties al veïnat.

Aquesta complicitat s'ha materialitzat, d'entrada, en dues vies: la proposta perquè sigui el mateix Apolo qui assumeixi el cost dels dos lavabos portàtils que s'instal·len a la zona les nits de dijous per evitar que els joves acabin fent servir el carrer Palaudàries com un gran urinari (costen uns 200 euros cada setmana) i alguna promoció perquè la gent entri a la sala abans de la una de la matinada. La sala assegura que té "màxima" predisposició a col·laborar amb l'Ajuntament per intentar minimitzar el seu impacte en el barri i que també ha començat una campanya per demanar responsabilitat als clients i per seduir els joves a arribar abans. "És un pas endavant", celebra Sergi Gàzquez, president de l'Associació de Veïns del Poble-sec, que denuncia que la situació a la plaça els últims mesos era "preocupant" i que també veu amb bons ulls que s'hi instal·li un xiringuito perquè tingui un ús més familiar durant el dia.

Segons el regidor del districte, el pla per fer front als botellons està començant a donar resultats: si fa cosa d'un mes hi havia més de 300 persones bevent als jardins que no entraven a Apolo fins passades les tres del matí, ara el dispositiu policial ja s'està fent a dos quarts de dues de la matinada per agilitzar tot el procés. "La Sala Apolo té un aforament per a prop de 3.000 persones i això és un impacte molt fort per a un barri dens com el Poble-sec, per això hem d'aplicar mesures preventives i cal corresponsabilitat", remarca el regidor. L'actuació prioritària engloba al Poble-sec el carrer Blai, per la concentració de terrasses, i vies com Vila i Vilà i Nou de la Rambla, que concentren 17 locals de restauració i 3 sales de festa. Aquí també s'han començat els contactes amb els restauradors per demanar màxim respecte als horaris i que controlin que els clients no facin soroll a les sortides. I els mateixos locals s'organitzen per desplegar agents cívics. Al carrer Nou de la Rambla s'hi han col·locat sonòmetres per decidir accions de cara al juliol i, a més, ja està clar que no es podran mantenir totes les terrasses extra que s'han guanyat en pandèmia: els locals que en tenen en calçada hauran de passar de tenir quatre taules a tenir-ne dues.

Prevenció a l'Espanya Industrial

També hi ha un pla específic per a la plaça Osca de Sants, on, com a passa al carrer Blai, les terrasses ja tanquen una hora abans. Dins de l'anomenat triangle d'oci de Sants hi ha 38 locals de restauració i el 42% es concentren a la plaça Osca, on la majoria dels clients són del barri, segons un estudi del districte. Aquí no es planteja avançar més el tancament de les terrasses perquè és una mesura que ja s'aplica des del 2017, sinó que es proposen solucions com col·locar tacs de goma a taules i cadires perquè no facin tant de soroll durant la recollida, que molts locals no poden fer fins que no tanquen portes.

Un dels botellons al Parc de l'Espanya Industrial durant les festes de Sants de l'any passat.

El pla municipal també se centra en ordenar la sortida del públic del Poble Espanyol per minimitzar l'impacte acústic al barri de la Font de la Guatlla i també posa el focus sobre el Parc de l'Espanya Industrial, que l'any passat durant la festa major del barri es van convertir en l'escenari de macrobotellons; una dinàmica que no s'espera que es repeteixi aquest any perquè l'estiu del 2021 va coincidir que no hi havia toc de queda i els locals d'oci estaven tancats.

stats