Barcelona
Societat Barcelona 03/05/2023

La bateria del Carmel estrena tanques: "S'ha venut el turó al millor postor"

L'accés a dalt del Turó de la Rovira quedarà tancat cada dia a dos quarts de vuit com una mesura per evitar soroll i protegir el patrimoni

Elisenda Forès i Maria Ortega
4 min
Tancament del Mirador Turo de la Rovira.

BarcelonaNo és una mesura que generi consens veïnal, però després de més de quatre mesos construint-les, el Turó de la Rovira estrena avui les reixes que, cada nit, blindaran l'accés als visitants. A partir de dos quarts de vuit del vespre (de les 17.30 h, en l'horari d’hivern), el cim quedarà protegit per una tanca de dos metres d'altura que el mantindrà tancat fins a les nou del matí. L'objectiu, segons l'Ajuntament, és evitar que s'hi concentri gent fins a altes hores de la matinada i, sobretot, protegir un espai que està museïtzat i fa lluir tant la bateria antiaèria com el seu passat barraquista.

El tancament arriba després d'uns mesos de molta pressió turística a la zona, en què també ha aflorat el problema de les festes il·legals, convocades a través de les xarxes socials i que incloïen equips de so i llumetes. Segons la regidora del districte, Rosa Alarcón (PSC), aquesta dinàmica es va poder reconduir a còpia d'avançar i reforçar el dispositiu policial. Però la situació ha fet vessar el got de la paciència de molts dels veïns, farts del soroll i també de problemes com la saturació de taxis al carrer o els busos que arriben plens fins a la bandera de visitants.

Tancament del mirador del turó de la Rovira
Tancament del mirador del turó de la Rovira

Els veïns organitzats en el Consell Veïnal del Turó de la Rovira asseguren que, tot i que no hi hagi festes, l'afluència de gent continua sent desbordant i que es mantenen els crits i el consum d'alcohol al carrer. Estan tips de situacions com que els truquin a casa per demanar un obridor o poder anar al lavabo. I recelen que la tanca sigui la solució màgica als seus problemes, sobretot perquè ja han vist que algun cop que hi ha hagut pressió policial al cim, els botellons s'han desplaçat uns metres més enllà. "El que fem amb la tanca és que els veïns perdem una part de la ciutat on, durant una franja important del dia, ja no podrem accedir a passejar el gos o caminar. I això és producte d'haver-nos venut el turó al millor postor", es queixa Armand Navarro en declaracions a l'ARA.

Instants després del tancament de la porta que condueix al concorregut balcó, la mateixa organització veïnal ha declarat que aquesta acció representa el robatori d'un "espai popular d'un barri treballador" on els seus veïns podien conviure i compartir plegats. A més, els integrants del Consell Veïnal del Turó de la Rovira lamenten que l'anunci de la mesura es fes durant el confinament i sense cap debat ni procés de participació veïnal. De fet, expliquen que el que viuen al Turó de la Rovira, un dels pulmons de la ciutat, és el que ben aviat viuran altres espais de Barcelona, ja que "el col·lectiu turístic no desapareixerà, perquè l'Ajuntament no està promocionant el decreixement de visitants; el que volen és mercantilitzar la ciutat". L'organització veïnal ha fet l'anunci envoltada d'una nombrosa unitat de Policia Local, una mobilització que ha sorprès els residents del barri: "Mai havien vingut tants agents, ni tan sols quan els trucàvem per aldarulls".

Tancament del mirador del turó de la Rovira

Concretament, l'alternativa que proposen aquests veïns són mesures com el desallotjament nocturn de l'espai com es fa en altres punts de la ciutat i garantir que no s'hi pot beure alcohol. Asseguren que, fins ara, tot i que hi hagi agents a la zona, no es fa un control exhaustiu del consum d'alcohol. Segons el balanç oficial, entre el gener del 2021 i l'abril d'aquest any s'han cursat 228 denúncies per beure a l'espai públic. "Això, si volen, ho poden fer en només 45 minuts", lamenten els veïns, que aquest últim cap de setmana sense la tanca han protagonitzat protestes com ara pujar als busos que arriben a la zona per informar els turistes, megàfon en mà, de les externalitats que pateixen els veïns. I han convocat una manifestació de cara a dissabte que ve sota el lema de "Recuperem els Tres Turons". Ho fan del bracet de veïns de zones com Vallcarca i la Salut.

La situació del Turó de la Rovira en el primer vespre de tancament

Segons la regidora, ja s'ha resolt el tema de les convocatòries de festes, però queda pendent una feina més de formigueta: canviar la cultura del visitant i que sigui més respectuós amb un espai que forma part del Museu d'Història de Barcelona, i evitar fer-ne més promoció, ja que, en pocs anys, ha passat de ser un racó visitat només pels veïns a viure un autèntic boom turístic. La nova tanca, que es va començar a debatre ja el mandat passat i arriba en els últims compassos d'aquest, està formada per barres massisses d’acer de tres centímetres de diàmetre, clavades al terreny de la muntanya. Les obres han tingut un cost d'1,6 milions d'euros.

stats