Barcelona
Societat Barcelona 28/03/2023

Les festes desborden el Turó de la Rovira: "Vam haver de pujar els veïns a dir prou"

L'espai es converteix els caps de setmana en una mena de discoteca il·legal a l'aire lliure i l'Ajuntament promet més policia

4 min
Vistes, aquest matí, des del Turó de la Rovira, que s'ha convertit en escenari de festes il·legals

Barcelona"Vam haver de pujar els veïns a dir que ja n'hi havia prou, que o apagaven la música o els trencàvem els aparells". No és la típica trifulga domèstica i quan parlen de "pujar" no es refereixen al pis de dalt, sinó al cim del Turó de la Rovira de Barcelona on, des de fa un parell de setmanes, ja s'hi convoquen festes il·legals amb DJ, llums, molta beguda i música a tot volum. Unes convocatòries que han començat abans i tot de la primavera i que ja avancen la temporada alta de turisme i de festes fins a la matinada a tocar de la bateria antiaèria del Carmel. I que, com lamenten els veïns, ho fan més organitzades que mai: amb una crida permanent a pujar cada diumenge a la tarda al cim i amb venda de beguda. És el que faltava per exhaurir la paciència dels veïns de la zona, que han vist com en menys de quinze anys el que havia estat un espai més aviat abandonat pel conjunt de Barcelona ha passat a ser un dels atractius estrella a les guies turístiques i a les xarxes socials, plenes de fotos de postes de sol amb Barcelona als peus i vistes en 360° de la ciutat. I ara, també, de convocatòries de festes.

Ja durant el mandat de CiU (2011-2015), aquesta talaia apareixia com un dels punts clau en l'estratègia de descentralitzar el turisme i fa anys que hi funciona l'espai museístic que fa lluir tant la bateria antiaèria, que havia quedat molt degradada, com el passat barraquista. I ara els veïns, que ja han convocat dues manifestacions per protestar contra el desbordament turístic de la zona, demanen que s'adoptin mesures estructurals per evitar la saturació del turó i per controlar que els caps de setmana la cosa no surti més de mare.

Alguns confien en el tancament perimetral que s'està duent a terme (i que hauria d'estar enllestit a finals d'abril) per poder restringir l'accés de nit a la zona de la bateria. Però uns altres consideren que les tanques tan sols traslladaran el problema a un altre punt, sigui més avall del mateix turó o als turons veïns, on diumenge ja hi havia festes. "De la mateixa manera que es va incentivar que el turisme no es concentrés tot a la Sagrada Família o al centre i vingués cap a nous atractius, ara toca asseure's a pensar com es fa el procés invers, perquè els veïns ja no podem més", defensa Armand Navarro, que viu a la zona. Denuncia que els carrers estrets del barri es van trobar amb la marabunta turística sense estar preparats. Sobretot, després que el mirador fos escenari de pel·lícules com Tengo ganas de tí.

"Venen a demanar un obridor"

"Patim tant els embussos de trànsit dels molts taxis o cotxes de lloguer que porten turistes a veure la posta de sol com el soroll a la nit o que et piquin a la porta de casa per demanar anar al lavabo o preguntar si tens un obridor", es queixa José Antonio Alcalá, que també denuncia actes de vandalisme contra alguns vehicles i fins i tot agressions a qui intenta plantar-hi cara. Ell viu molt a prop de la bateria i és un dels veïns que diumenge va pujar a dir que ja n'hi havia prou, de festa. "Truques a la Guàrdia Urbana i no fan ni cas encara que menteixis i diguis que hi ha una baralla amb navalles...", denuncia. Aquest diumenge sí que hi havia un dispositiu policial muntat perquè, alertat per les convocatòries de festes, l'Ajuntament ha optat per avançar un parell de setmanes l'operatiu que sol muntar en aquest punt a partir del mes d'abril. Però el dispositiu es desmunta quan s'acaba el moment àlgid de les aglomeracions. És a dir, quan el sol ja s'ha post. I el que va passar diumenge és que els assistents a les festes van tornar quan ja no hi havia agents. I que la policia va tornar després, quan els veïns ja s'havien queixat insistentment i la festa ja feia estona que havia començat.

Veïns reunits, aquest matí, al cim del Turó de la Rovira per abodar la problemàtica de les festes

La regidora del districte, la socialista Rosa Alarcón, admet que el que viuen els veïns del turó no és sostenible i confia que quan estigui acabat el tancament la cosa "millorarà". A curt termini, assegura que aquest cap de setmana (el dispositiu policials a la zona es munta de dijous a diumenge) es doblaran els efectius desplegats i es passarà a deu agents i dos comandaments i que la previsió és que no es retirin fins a la matinada. El cap de setmana passat la policia ja va tallar l'accés a través del carrer Gran Vista per controlar l'accés i el districte planteja poder fer més talls d'aquesta mena els pròxims dies. Però també defensa que caldrà un debat més a fons i avança, per exemple, que mantindran converses amb Turisme de Barcelona per intentar que el turó no aparegui a les guies, tot i que no amaga que això té una derivada molt més complicada: si controlar les guies ja sembla utòpic, controlar el que es promou a les xarxes...

"El problema és de model"

"El problema és de model, no es pot focalitzar només en el que passa al Turó de la Rovira, i les tanques no són mai la solució", denuncia Dani Pardo, de l'Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic." Les solucions a un turisme desbocat no poden venir d'actuacions com una tanca a la muntanya o la presència policial ocupant els nostres carrers, s'ha d'afrontar el problema des de l'arrel, com per exemple no ampliant l'aeroport, prohibint als creuers atracar a la ciutat i reduint i decreixent el volum de turistes urgentment", afegeix la Plataforma d'Habitatges Afectats dels Tres Turons. Associacions com la Plataforma Can Baró, tot i tenir clar que les tanques no seran la "solució màgica" al problema, sí que les avalen com una mesura de protecció del patrimoni. També el director del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA), Joan Roca, que demana protegir un "patrimoni únic a escala mundial" i remarca, en aquest sentit, que Barcelona és l'única ciutat que "preserva la història de població humil que va venir a la ciutat buscant-se la vida i se'n va sortir": la memòria del barraquisme. I que l'espai també recorda la defensa organitzada durant la Guerra Civil.

El filtre porós dels rodatges al cim

Després que el boom turístic ja fos evident al Turó de la Rovira i que l'espai aparegués, també, acollint una festa en un capítol de la sèrie Cites, el govern d'Ada Colau va anunciar una sèrie de mesures per intentar reduir la pressió a la zona. Va ser el 2016, quan els comuns governaven el districte d'Horta-Guinardó (ara en mans del PSC), i es van prendre decisions com ara col·locar pilones hidràuliques als accessos dels carrers Panorama i Turó de la Rovira per restringir-ne l'accés a veïns. Va ser llavors, també, quan es va dir que es tallaria l'aixeta de qualsevol rodatge que no tingués relació amb la història de l'espai per evitar imatges que funcionessin com a reclam. El protocol acordat establia limitacions com que les filmacions no es fessin en caps de setmana o que no impliquessin grans concentracions de gent. Es va dir que s'estudiaria cas per cas i, a la pràctica, la resposta que rebien moltes de les peticions era que, si volien vistes panoràmiques de Barcelona, es podien fer sevir altres miradors com el de Montbau. Tot i que fonts municipals asseguren que no s'ha fet cap canvi en la manera de funcionar en aquest aspecte, darrerament sí que el turó ha estat escenari d'espots publicitaris com el de Parlem (sense una relació històrica amb el lloc). I els veïns denuncien que hi ha molta gent que hi puja a rodar sense permís.

stats