Eleccions municipals

Bou esclata contra el PP i no descarta anar a altres llistes si el venen a buscar

L'encara líder del partit a Barcelona acabarà el mandat però no repetirà com a candidat popular

4 min
Josep Bou durant la compareixença d'aquest matí

Barcelona"Vaig respondre a cada cop amb silenci perquè creia que era el millor per al partit, però ja n'hi ha prou". És l'avís de l'encara cap de files del PP a Barcelona, Josep Bou, que aquest dimecres ha comparegut en roda de premsa per donar detalls de la decisió, anunciada un dia abans, de no repetir com a candidat del partit el 2023. Bou, que s'ha expressat en castellà "per arribar més lluny", ha carregat contra la direcció dels populars a Catalunya –però no contra la del partit a Espanya–, a la qual ha acusat d'intentar invisibilitzar-lo i fins i tot de deixar-lo en ridícul. Ha assegurat que des que va aconseguir l'objectiu que el PP no es quedés sense representació al consistori (va salvar dos regidors), ja va veure clar que no el volien. Des de llavors la seva relació amb l'executiva de la formació va ser més que complicada, tot i que diverses fonts apunten que en l'últim any s'havia intentat reedreçar.

Ara, diu, té la convicció d'acabar el mandat com a president del grup i fent equip amb Òscar Ramírez, amb qui tampoc no ha tingut una relació plàcida, com a portaveu. Després no repetirà a les llistes del PP, però no s'ha tancat a altres opcions constitucionalistes, com Vox o Ciutadans. "Jo no trucaré a cap porta. Si em venen a buscar, ja en parlarem", ha dit, després de reconèixer que podia haver fet el salt a la política del bracet d'aquestes altres dues formacions i que va ser l'anterior president del PP, Pablo Casado, qui el va col·locar "a dit" perquè ell ni era ni és militant del partit. De moment, fonts de Cs i Vox neguen qualsevol acostament.

"Vinc a fer camí, no vinc a trencar res", ha assegurat abans de denunciar algunes de les situacions que l'han fet sentir maltractat aquests últims anys. Un exemple: que Isabel Díaz Ayuso vingués a fer un acte a Barcelona per les eleccions catalana 14-F i ningú no el convidés tot i que el seu nom figurava en una cadira que va quedar buida. Un altre: que la seva imatge no aparegués a les fotografies que el partit difonia a les xarxes i que, fins i tot –ha dit– se n'aprofités alguna on apareixia tapat. O que s'intentés, a parer seu, fer córrer informacions que deien que tenia comptes a Andorra. Tot s'embolica després que Bou fes dos relleus que no van caure bé al partit: dos consellers de districte i l'assessor d'urbanisme, Eduardo Bolaños, que havia sigut regidor amb Alberto Fernández Díaz i és la mà dreta d'Alejandro Fernández. Bou també ha lamentat que dos dels seus col·laboradors més estrets, que tampoc no són militants del partit (Luís Barroso i Eduard Batlles), també hagin rebut atacs.

Després dels mals resultats dels populars a les eleccions del 14-F, Santi Rodríguez va tornar de nou a la secretaria general i Juan Milián i María de los Llanos de Luna van agafar carteres importants a la formació. A partir d'aquest moment es va intentar reconduir la situació i es va començar a convidar a Bou a més actes del partit i també a totes les executives de la formació, tot i ser independent. Un canvi que, tot i que fonts de l'entorn del regidor accepten, retreuen que va ser mínim. També es va reconduir la relació amb Ramírez a l'ajuntament.

"No compten amb mi"

Tot ha acabat d'esclatar quan la formació ha començat a debatre qui ha de ser el futur candidat. "El PP de Catalunya no compta amb mi", ha assegurat Bou, tot i que fins ara, i així ho confirmen diverses veus, no hi ha hagut una comunicació oficial per part del partit dient-li que no comptaven amb ell per al 2023. El que és una evidència és que Bou era l'home de Pablo Casado a Barcelona i, quan el president popular va caure, va perdre el seu gran velador. Amb Alberto Núñez Feijóo, el PP de Catalunya torna a tenir més autonomia per decidir el candidat i una reelecció de Bou no ha sigut una de les travesses. Veient això, ha decidit fer un pas al costat.

El regidor ha tret pit d'haver aconseguit el repte de mantenir la representació del PP al consistori i de mantenir la capacitat de dir les coses pel seu nom i no buscar evasives, tot i haver entrat en política. "Mai he sabut tenir estil polític, ni en sabré", ha dit qui ha protagonitzat algunes de les escenes més polèmiques del mandat, com quan va denunciar que li havien cremat el cotxe de forma intencionada. Bou també ha assegurat haver fet la feina a què s'havia compromès: trepitjant carrer i renunciant, ha dit, a qualsevol extra pagat amb diners públic, com una targeta per pagar pàrquing o el mòbil. Ha avançat, de fet, que la seva declaració de patrimoni quan plegui serà més baixa que la que va firmar quan va accedir a l'Ajuntament.

La gran pregunta ara, doncs, és qui substituirà Bou com a candidat. Diverses fonts consultades remarquen que el procés de selecció encara està obert i no es tancarà un candidat fins a la tardor d'aquest any. Tot i això ja hi ha noms que estan ben posicionats, com el de l'expresident del PP català Daniel Sirera, que tant a Catalunya com a Génova veuen amb bons ulls. Una altra opció és la de l'exministra Dolors Montserrat, encara que molta gent la veu com a futura presidenta dels populars a Catalunya i no com a candidata a Barcelona.

stats