En concret, la federació i un seguit d'entitats han impulsat una iniciativa ciutadana per redefinir l'ús de l'espai públic en una nova ordenança que plantegi un repartiment "més just i raonable" dels carrers i places. Han defensat que cal un replantejament per tornar a una restauració "amiga del veïnat i compatible amb la vida quotidiana dels treballadors". I és que han lamentat que ara això no passa, ja que la massificació turística, l'arribada de grans cadenes de restauració, l'especulació i la internacionalització de Barcelona han "pressionat" el sector i han produït grans canvis, com l'ús de l'espai públic que fan les terrasses.
Les entitats han defensat que en un espai públic reduït la prioritat han de ser els veïns i l'activitat dels negocis de la restauració ha de ser secundària. En aquest sentit, han lamentat que s'ha passat de 2.200 terrasses el 2000 a gairebé 7.000 aquest any. També han augmentat les taules per terrassa, d'una mitjana de menys de quatre el 2000 a cinc el 2022.
Segons la proposta de les entitats, la nova ordenança hauria de reconsiderar el lloc i els espais que ocupen les terrasses d'acord amb les dimensions dels establiments i discriminant entre l'ús de vorera i l'ús de calçada. En segon lloc, planteja la necessitat d'avaluar aquesta ubicació i els seus impactes amb informes previs d'impacte acústic, sobre la mobilitat i d'altres que se'n puguin derivar. També s'haurien de recollir "horaris compatibles amb la vida quotidiana i el descans del veïnat", especialment els dies laborables.