Discriminació

Augmenten els casos de racisme i xenofòbia atesos a Barcelona

La LGTBI-fòbia és la segona causa de discriminació que detecta l'Ajuntament, segons el balanç del primer semestre

Joan Cebrián
2 min
Milers de persones es manifesten a Barcelona contra el racisme

BarcelonaUna de cada tres persones ateses a Barcelona per un cas de discriminació ha estat víctima del racisme i la xenofòbia. Dels 110 expedients oberts durant la primera meitat de l'any a l'Oficina per la No Discriminació (OND) de l'Ajuntament, un 36,6% van ser motivats pel racisme, quatre punts més que en el mateix període de l'any passat, i en la meitat dels casos es va vulnerar el dret a la integritat moral.

Segons els registres, mentre la xenofòbia repunta, les denúncies per discriminació LGTBI-fòbica han disminuït set punts, tot i que venen d'anys a l'alça a la ciutat: de fet, els casos de discriminació per l'orientació sexual són encara el doble dels que es registraven fa quatre anys. En aquest primer trimestre de l'any, aquests episodis discriminatoris han motivat un de cada quatre expedients, amb un total de 26 denúncies, principalment de casos de gaifòbia. Malgrat la caiguda dels casos, en el 30% de les denúncies es constata que s'ha vulnerat el dret a la integritat moral.

Sumades, la xenofòbia i la LGTBI-fòbia representen el gruix dels casos de discriminació a la ciutat. En total, l'oficinal municipal va obrir 110 expedients, un 17% menys que fa un any, quan van ser 133. D'aquests, un 38% van requerir una resposta en forma d'intervenció del servei socioeducatiu; el 34% van necessitar orientació jurídica; el 7%, intermediació i mediació; el 12% es van derivar altres serveis, i la resta, el 9%, van requerir intervenció psicosocial.

Més enllà dels casos oberts, l'Oficina va registrar 238 peticions d'informació i consultes. Segons el regidor en Drets de Ciutadania Marc Serra, la demanda dels serveis d'aquesta unitat ha pujat i aquesta, a més, ha fet formació a més de 500 persones en l'àmbit de la no discriminació i els drets de la ciutadania durant els últims sis mesos.

stats