Política municipal
Societat Barcelona 19/10/2022

ERC i Junts mantenen vius els pressupostos de Colau

La seva abstenció permet iniciar els tràmits pendents de què passa amb la negociació dels pressupostos del Govern

2 min
Colau i Maragall en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa tramitació dels pressupostos del govern d'Ada Colau tira endavant. ERC i Junts han decidit finalment abstenir-se en la votació inicial de la comissió d'economia d'aquest dimecres i això manté vius els comptes de l'Ajuntament de Barcelona que, en tot cas, comencen el camí de la negociació mirant de reüll què passa amb les converses dels pressupostos de la Generalitat. Malgrat que la intenció del grup d'ERC era convèncer Colau perquè s'ajornés la votació un mes, argumentant que no havia tingut prou temps per mirar-se'n els detalls, finalment no se n'ha sortit i ha acceptat una abstenció que dona marge per continuar dialogant sobre uns comptes que marquen un rècord de 3.595,9 milions d'euros.

Enmig dels equilibris evidents de tots els partits, comuns i socialistes no amaguen que voldrien un acord a tres bandes perquè avancin en paral·lel els suports que garanteixin els pressupostos a l'Ajuntament, els de l'Estat i els de la Generalitat. El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, feia una crida als partits abans de la votació de la comissió per demanar-los "lògica constructiva" i "temps per debatre" els comptes igual que ha fet Salvador Illa al Parlament amb els comptes de la Generalitat.

A la comissió d'economia també s'ha donat tramitació inicial a les ordenances fiscals, que preveuen la bonificació de nou del 75% de la taxa que paguen els restauradors per les terrasses així com la congelació de tota la resta. De fet, la taxa de terrasses era el punt on s'aferraven els republicans per reservar fins a l'últim moment si tenien intenció o no de permetre la tramitació de les ordenances.

Si fa uns mesos els responsables municipals estaven convençuts que els pressupostos del 2023 estarien abocats a la pròrroga, que és el que sol passar en any electoral, ara veuen més factible que el context polític i econòmic els permeti tancar un acord per aprovar el que seria el quart pressupost pactat del mandat. I això els serviria per sumar els 190 milions de més que preveu la proposta per al 2023 respecte a la que quedaria prorrogada.

ERC interpreta la negativa de Colau a ajornar la tramitació dels pressupostos aquest dimecres com una manera clara de pressionar-los ara que estan a l'aire els comptes del Govern. L'any passat el cap de files d'ERC a la ciutat, Ernest Maragall, ja es va veure obligat a canviar el seu vot i no frenar els pressupostos per garantir que també hi hagués entesa a la Generalitat. El govern municipal entén que ERC és el soci lògic per aprovar els comptes de l'últim any del mandat perquè el gruix dels projectes que s'hi inclouen ja s'han pactat amb els republicans, com el tramvia i les superilles.

stats