Barcelona

Collboni fitxa Santi Vila perquè l'assessori en infraestructures

L'Ajuntament posa en marxa un comitè per discutir sobre projectes com l'aeroport o el port

2 min
Jaume Collboni i Santi Vila a l'Ajuntament

BarcelonaUna de les opcions que van estar sobre la taula abans de les últimes eleccions municipals –i sobretot abans que Xavier Trias confirmés que intentaria desbancar Ada Colau– era que l'exconseller Santi Vila tornés a la política reconvertit en alcaldable. No va acabar passant, però Vila sí que treballarà per a l'Ajuntament de Barcelona. L'alcalde Jaume Collboni ha anunciat aquest divendres la posada en marxa d'un comitè assessor en matèria de grans infraestructures com el port o l'aeroport. Santi Vila en serà el president. El nou òrgan tindrà naturalesa consultiva i integrarà persones expertes en el camp de les infraestructures. "La mirada a curt termini d'endreçar l'espai públic és compatible amb la de llarg termini per endreçar les infraestructures", ha dit Collboni.

La composició del comitè, ha assegurat el socialista, serà "professional" i amb independència de les idees polítiques dels seus membres, que no cobraran. Tampoc el president. "Em mou l'estima per Barcelona i l'amistat personal amb l'alcalde", ha dit Vila, que ha confiat que el nou òrgan podrà treballar amb "independència i coneixement, i que sigui plural en tradicions ideològiques".

Amb aquest nomenament, que s'ha fet públic només uns minuts abans de l'inici del ple de cartipàs, el consistori manté la tradició de confiar aspectes tècnics com infraestructures o grans obres a especialistes de línies polítiques que no són les del govern. Ho va fer Ada Colau quan, en una decisió que va sorprendre molta gent, va encarregar a Pere Macias la direcció estratègica de la connexió dels tramvies. El va triar tot i que havia sigut conseller de Política Territorial i Obres Públiques de CiU, un partit que al consistori s'oposava al projecte de l'enllaç. Macias, però, sí que l'havia defensat com a conseller. Més recentment, també va tenir lloc el fitxatge de Ricard Font, exsecretari d'Infraestructures de Junts, per dirigir l'empresa municipal Bimsa, que és la que s'ocupa de l'obra pública a la ciutat.

Collboni encarrega a Santi Vila que presideixi un comitè d'experts en infraestructures de Barcelona

Ara Collboni confia a Vila, que va ser conseller de Territori i Sostenibilitat de CiU, el criteri sobre grans infraestructures, just quan estan sobre la taula debats com el de l'ampliació de l'aeroport. El nou enginyer en cap del consistori, Oriol Altisench, farà les funcions de coordinació, i el nou òrgan tindrà independència en les seves opinions, segons el consistori. El comitè assessor tindrà un ple i el president podrà convocar grups de treball específics. El ple es reunirà dos cops a l'any i el comitè permanent cada dos mesos. Vila i Altisench escolliran els experts que en formaran part.

Santi Vila, que va deixar la política el 2017 després de dimitir del Govern arran de la DUI, és ara director d'Aigües de Banyoles SAU, professor de filosofia moral i política de la UIC i president del Cercle d'Infraestructures de Catalunya.

stats