Barcelona

Collboni ja explora la via d'un pacte només amb ERC a Barcelona

Alamany confirma que les trobades entre ella i l'alcalde s'han intensificat

3 min
La líder d'ERC a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, i el portaveu dels republicans, Jordi Castellana

BarcelonaCanvi de rasant en les negociacions que manté l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, per ampliar el seu govern. Segons ha confirmat aquest divendres la líder d'Esquerra al consistori, Elisenda Alamany, els republicans i els socialistes han "intensificat i accelerat" les converses en els últims dies, cosa que ha alimentat una tercera via que fins ara Collboni havia mantingut a la recambra. Tal com ja ha explicat aquest diari, malgrat que fins ara s'havia presentat el debat sobre el futur govern de la ciutat com una dicotomia entre un govern del PSC amb Junts o un amb els comuns i ERC, els socialistes valoraven una tercera opció: la d'un acord només amb Esquerra.

Aquesta fórmula, que segons diverses fonts ara està sobre la taula, té un inconvenient principal: no garanteix la majoria absoluta a l'Ajuntament. Socialistes i republicans només tindrien 15 regidors, per la qual cosa haurien de suar per tirar endavant cada votació clau. Ara bé, pactar amb els d'Alamany té altres avantatges per a Collboni. D'una banda, trencaria la imatge de soledat actual. I, de l'altra, l'acord amb ERC no li impediria continuar assolint acords puntuals tant amb Junts com amb els comuns en funció de cada debat, un extrem –el de les majories variables– que l'alcalde sempre ha dit que era el seu preferit.

Des del govern municipal es continua mantenint l'hermetisme sobre quina serà la decisió de l'alcalde, i la mateixa Alamany ha subratllat que "les converses són molt inicials" i que és "massa aviat per fer especulacions". Tanmateix, hi ha diversos factors que han empès en les últimes setmanes a favor que Collboni hagi accelerat aquesta via. D'una banda, el relleu al capdavant d'Esquerra. La relació amb Ernest Maragall –a qui va barrar el pas a l'alcaldia el 2019– feia inviable un acord que, en canvi, sí que es podria explorar amb Alamany. I, de l'altra, els recels que susciten entre els socialistes tant Junts –amb un futur incert un cop Xavier Trias deixi el càrrec– com els comuns, amb qui han topat pràcticament des de l'inici del mandat.

El deteriorament de la relació amb els comuns s'ha fet evident des del primer dia, i va acabar d'espatllar-se arran de la votació de l’últim ple de l’any en què els de Colau van reprovar Collboni acusant-lo d’inacció. Pel que fa a Junts, tot i que la sintonia amb el grup és bona i hi ha coincidències pel que fa al model de ciutat, al PSC li preocupa la fiabilitat del partit com a soci un cop Trias marxi; sobretot tenint en compte que els juntaires –amb un regidor més que Collboni– tindrien majoria al govern. El que es va veure la setmana passada al Congrés amb els decrets socials de Pedro Sánchez tampoc ha contribuït a apuntalar la confiança en els de Carles Puigdemont.

Sense majoria alternativa a Collboni

Encara hi ha un altre factor que juga a favor de Collboni si finalment decideix pactar només amb ERC. Tot i no tenir majoria absoluta, tampoc hi ha cap suma alternativa que el pugui desallotjar de l'alcaldia. La incompatibilitat entre els comuns i Junts fa impossible pensar en una moció de censura que encara necessitaria el suport de, com a mínim, un tercer grup. Això fins i tot permetria a l'alcalde, que s'ha compromès a tenir els pressupostos aprovats a la primavera, tirar endavant els comptes d'aquest any sotmetent-se a una qüestió de confiança que guanyaria segur.

Aquest divendres, però, Alamany ha sigut prudent i ha explicat que per ara només s'ha parlat "del model de ciutat i les preocupacions dels barcelonins i les barcelonines". De moment, Collboni manté el seu silenci i continua la ronda de contactes amb tots els grups. De fet, a finals de mes té prevista una conferència que ha de ser clau per dibuixar els seus plans de futur. Qui sap si, en un enèsim gir de guió, l'home que va arribar al càrrec de la mà dels comuns i el PP per frenar un alcalde de Junts acabarà governant amb Esquerra.

stats