Medi Ambient
Societat Barcelona 29/07/2022

El compromís "insuficient" de Colau per al barri del Besòs i el Maresme

Les associacions veïnals assenyalen la desatenció que pateix el barri per part de les administracions i que només per rehabilitar habitatges es necessiten 250 milions d'euros

Joan Cebrián
2 min
Representants de la FAVB, l'Associació de Veïns i Veïnes Barri de Maresme i la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs

BarcelonaUn compromís que no respon a les necessitats del barri. Així qualifiquen els veïns del Besòs i el Maresme l'anunci que fa uns dies va arribar des del govern municipal de Barcelona. L'anomenat Compromís pel Besòs i el Maresme neix, segons la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) amb recursos insuficients per afrontar les urgències, entre les quals destaquen les que tenen a veure amb l'habitatge. Segons l'Associació de Veïns i Veïnes Barri Maresme de Barcelona i la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs només està previst rehabilitar una cinquena part de tots els habitatges afectats per l'aluminosi o que arrosseguen problemes estructurals.

La mesura del govern d'Ada Colau, aprovada amb tots els grups municipals el 22 de juliol, preveu un pla de 100 milions d'inversió per fer accions en matèria d'habitatge, educació o salut des d'ara i en els pròxims 16 anys. Els veïns fan esmena a la totalitat: només per poder rehabilitar els habitatges caldrien d'entrada 250 milions. El compromís municipal passa per la rehabilitació de 1.000 habitatges, però les associacions asseguren que són 5.000 els que esperen algun tipus d'actuació.

"S'està cronificant el problema, s'està garantint que quatre de cada cinc veïns de la zona, on ja hi ha emergències i puntals als habitatges, es quedin sense una solució", ha afirmat la vocal d'habitatge de l'Associació de Veïns i Veïnes Barri Maresme de Barcelona, Tareixa Pardo. Segons les entitats, els 1.000 habitatges només beneficiarien 35 comunitats de veïns d'un total de 203. El responsable d'urbanisme de l'associació, Gregorio Pérez, assegura que al voltant de 12.500 veïns de 25.000 que té el barri estan afectats per aquesta situació.

La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, ha explicat que actualment 228 d'aquests 1.000 habitatges ja estan en rehabilitació gràcies a un programa pilot de 14 milions d'euros de l'Ajuntament de Barcelona i els fons europeus Next Generation per a millores energètiques. Per això, assenyala incongruències en l'anunci del compromís aprovat per l'executiu municipal. "Ens estranya que s'anunciï com un dels compromisos definir el barri com un entorn residencial de rehabilitació programada, un fet que ja es va declarar recentment i que es va signar el juny d'aquest mateix any.

Crítiques a la Generalitat per haver desatès el barri

La falta d'equipaments públics, el seu tancament en èpoques com l'estiu o la falta de personal sanitari són alguns dels problemes afegits a Besòs i el Maresme. Pérez ha explicat que, per poder cobrir totes les necessitats del barri, caldrien al voltant de 1.000 milions d'euros. A més, les entitats han carregat contra la Generalitat de Catalunya per haver desatès la zona. El president de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, Pepe Sánchez, ha assegurat que la Generalitat no hi ha destinat diners des del 2019. Sánchez ha afirmat que "la Generalitat pot i ha de tenir la força moral" per fer les rehabilitacions necessàries del barri perquè considera que les dutes a terme fins ara es van fer "a mínims".

stats