Ajuntament

Els comuns es fan enrere en la reprovació de Collboni

Barcelona en Comú descarta finalment portar al ple una proposta per censurar l'alcalde pels pressupostos

3 min
Ada Colau dirigint-se a Jaume Collboni

BarcelonaEl mateix dia que a Madrid el PSOE i Sumar han presentat el seu acord de govern, a Barcelona es feia evident que la sintonia entre el PSC i els comuns continua lluny. A primera hora del matí l'exalcaldessa de la ciutat Ada Colau carregava amb duresa contra el govern de Jaume Collboni i acusava els socialistes d'estar "empatxats amb el seu rol a l'alcaldia" i haver "perdut el món de vista". Una estona més tard el grup de Barcelona en Comú amenaçava amb la possibilitat de portar al ple d'aquest divendres una proposta per reprovar l'alcalde. Una amenaça que, tanmateix, finalment han acabat retirant després d'un matí de dubtes.

L'amenaça s'ha dut a terme durant la reunió de la junta de portaveus de l'Ajuntament, on es decideixen les propostes que cada grup eleva al ple. Allà, els comuns hi han arribat amb dues propostes: la reprovació de l'alcalde i una altra iniciativa en què s'insta l'alcalde a liderar la congelació de les tarifes de l'ATM de l'any 2024 per a usuaris habituals i el manteniment de la bonificació del 50% de descompte a la T-usual i a la T-jove. Tot i que cada grup només pot elevar una proposta per ple, durant la reunió els comuns no han aclarit per quina de les dues es decantaven.

Finalment, però, Barcelona en Comú ha retirat la proposta contra l'alcalde i el seu govern. En concret, el text instava el ple municipal a reprovar Collboni i el seu govern "per la incapacitat de liderar un acord" pels pressupostos del 2024 i un marc per a tot el mandat que defineixi el projecte del govern. "El ple insta a iniciar amb urgència unes negociacions reals i en profunditat per tal de sortir de la provisionalitat actual", afegia. Fonts dels comuns expliquen que han acabat retirant la proposta perquè Collboni ha contactat amb Colau per mantenir una nova reunió. "La retirem per donar una nova oportunitat al PSC a obrir una negociació política i en profunditat", afegeixen.

Junts demana una rebaixa de l'IBI

L'amenaça de reprovació de Collboni, que des de la resta de grups municipals s'ha interpretat com un "teatre", arriba precisament quan falten només tres dies perquè el ple hagi de votar les ordenances fiscals, que ja van ser derrotades per l'oposició en comissió i per a les quals el PSC encara no té socis. Ara mateix és una incògnita amb qui tirarà endavant les ordenances fiscals el govern municipal, si és que ho acaba fent.

Aquest dimarts Colau ha sigut molt crítica en una entrevista a RTVE i La 2 en què ha lamentat que Collboni “vagi fent anuncis de coses que no podrà fer perquè no té pressupostos”. Colau ha justificat que BComú no donés suport als comptes: "Pretenien que els aprovéssim sense negociar-los i això és una falta de respecte grossa”, ha explicat. També des d'Esquerra, la portaveu, Elisenda Alamany, ha lamentat la falta de converses del PSC amb ells.

Qui també ha revelat que encara no ha tingut contactes amb el PSC és Junts, tot i que el seu portaveu, Jordi Martí Galbis, no ha tancat la porta a arribar a alguna mena d'acord en els pròxims dies si es reprenen les negociacions. "Fa la sensació que Collboni no vol aprovar ni pressupostos ni ordenances fiscals", ha opinat, però ha subratllat que el seu grup estarà "en disposició fins a l'últim segon" de pactar-los. En aquest sentit, ha recordat que el seu grup reclama una rebaixa del 2% de l'IBI a la ciutat.

stats