mobilitat
Societat Barcelona 22/09/2022

Confirmades les vagues de bus durant la Mercè

Els treballadors acorden convocar-ne de noves el mes que ve després d'una primera jornada de cues

ARA
2 min
Usuaris fent cua per pujar a l'autobús, aquest matí, a la Sagrera

BarcelonaLa primera jornada de protesta als autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha començat amb cues a les parades i desconcert entre els usuaris. Aquest dijous hi ha convocada una aturada de 24 hores, que és l'única que afectarà la circulació durant tot un dia i en laborable. La resta d'aturades anunciades, i que els treballadors han ratificat avui en assemblea, es faran per franges i coincidiran de ple amb els dies de celebració de la Mercè. El departament d'Empresa i Treball ha fixat per a avui els serveis mínims més alts, de fins al 40% en hores punta, i del 20% en la resta de franges. També cal garantir un bus de barri per línia.

A partir de demà, i fins al 30 de setembre, es faran en tres trams –matinada, matí i nit–: de 2 h a 4 h, de 10 h a 12 h i de 21 h i a 23 h. El cap de setmana i festiu –del 24 al 26 de setembre– hi haurà serveis mínims del 33%; mentre que la resta de dies laborables –el 23, 27, 28, 29 i 30 de setembre– es protegiran el 20% dels viatges. TMB, que ha manifestat la seva disconformitat amb els serveis mínims dictats, que veu "insuficients", informa a través de les xarxes de les alteracions previstes en el servei.

Un autobús amb el cartell que l'identifica com a serveis mínims.

"No hi ha cap cartell enlloc", es queixava l'Estefania a l'ACN. La majoria de passatgers desconeixien la convocatòria. D'altres es pensaven que començava més endavant. Malgrat els serveis mínims del 40% fixats pel Govern en les hores punta del dia, les cues es multiplicaven a les parades al matí i molts dels usuaris es quedaven sense poder pujar als autobusos quan per fi n'arribava un. "El bus està ple ja abans de sortir", lamentava la Laia.

Sense acord pel conveni col·lectiu

S'arriba a la vaga després que hagin acabat sense acord les mediacions: els treballadors demanen actualitzar el conveni col·lectiu i millorar els salaris en funció de l’increment de l’IPC, que ara com ara se situa entorn del 10%. I l'empresa assegura que les demandes del comitè d'empresa són "maximalistes" i que satisfer-les suposaria vulnerar la llei de pressupostos generals de l'Estat, que estableix un increment salarial màxim per a les empreses públiques del 2% aquest any. Els sindicats, al seu torn, han lamentat "la falta de propostes" per part de la direcció.

Un autobús ple, aquest matí

Els treballadors asseguren que l’empresa es limita a oferir-los els increments que ja els correspondrien per llei i expliquen que no volen perdre poder adquisitiu. Aquest migdia, en una assemblea a les Cotxeres de Sants , han ratificat les aturades parcials i han acordat que, el mes que ve, hi haurà noves aturades parcials. Fonts dels sindicats xifren en un 95% el seguiment del primer dia de mobilització

Aquest dijous, que és el primer dia de mobilització, han de circular un 40% dels autobusos entre les 6.30 h i les 9.30 h i entre les 16 h i les 20 h, i la resta de la jornada només circularan un 20% dels vehicles i un bus de barri per cada línia.

stats