Barcelona

De Freddie Mercury a Josep Fontana: els nous noms de carrers de Barcelona

La ponència del nomenclàtor de la ciutat acorda la creació de nous vials i alguns canvis de nom

3 min
Freddie Mercury durant una actuació

BarcelonaEls cantants Freddie Mercury i Montserrat Caballé, l'historiador Josep Fontana i l'expresident de Sud-africà Nelson Mandela. Aquests seran alguns dels nous protagonistes del nomenclàtor de Barcelona, després que la ponència que se n'encarrega hagi donat el vistiplau a la creació de nous vials i canvis de nom que ara s'aniran duent a terme progressivament. Però quins seran i on seran aquests nous carrers i places? Us ho expliquem a continuació.

Mirador Freddie Mercury i Montserrat Caballé

Montserrat Caballé i Freddie Mercury canten 'Barcelona'.

Un dels reclams destacats del nou nomenclàtor de la ciutat serà la creació del mirador dedicat als cantants Freddie Mercury i Montserrat Caballé, a qui la capital catalana vol homenatjar. Junts van publicar el 1988 l'àlbum Barcelona, amb què van celebrar la seva amistat i els llavors imminents Jocs Olímpics del 1992. El mirador s’emplaçarà en un nou espai entre el carrer de Castillejos i la plaça de les Glòries que es dedica ara a la memòria del cantant britànic i la soprano barcelonina.

La nissaga Català de fotògrafs

'Aixafem el feixisme', de Pere Català Pic.

La saga Català de fotògrafs també tindrà el seu reconeixement en el nou nomenclàtor de la ciutat. A Ciutat Vella, a l’espai ubicat entre el carrer de Mercaders i el carrer dels Avellà, hi haurà la plaça dels Fotògrafs Català, dedicada a Pere Català Pic i als seus fills Francesc i Pere Català Roca. Al mateix districte, el carrer de San Rafael del Raval passarà a dir-se carrer de Maria Casas Mira, membre fundadora i presidenta de l’Associació de Veïns i Comerciants de La Taula del Raval i activista per la recuperació de la memòria històrica del barri.

Plaça Josep Fontana

Josep Fontana

Qui també passarà a formar part del mapa de carrers de la ciutat és l'historiador Josep Fontana, que tindrà una plaça al barri de la Clota, al districte d'Horta-Guinardó. També tindran carrers en aquest barri l'escriptor i polític Joaquim Amat-Piniella i l'Olimpíada Popular.

Carrer Miquel Porter i Moix

Miquel Porter i Moix i Pasqual Maragall a l'UCE.

Un altre barri de la ciutat que veurà com canvia la seva llista de carrers és la Marina del Prat Vermell, a Sants-Montjuïc. Així, entre carrers de ressonàncies industrials com Foc, Plom, Cobalt i Ferro hi haurà el nou carrer Miquel Porter i Moix, crític i historiador del cinema que va ser també membre fundador dels Setze Jutges. A prop es farà una plaça en homenatge al sindicalista Ramon Porqueras, que estarà en un nou espai des del carrer del Plom fins al carrer de l’Arnes, entre el carrer de Pontils i el carrer del Ferro.

Plaça de Nelson Mandela

Nelson Mandela l'agost del 2007. AFP

Qui també tindrà una plaça a Barcelona aviat serà l'històric expresident de Sud-àfrica Nelson Mandela. L'emblema de la lluita contra l’apartheid tindrà aquest espai d’homenatge entre el passeig de Mollerussa i el carrer de Tàrrega, i entre els carrers de Séquia Madriguera i el carrer de Sas, al barri del Bon Pastor. En aquest mateix barri hi haurà la plaça de la Lluita per les Llibertats, ubicada entre el carrer de Claramunt i el carrer de Salomó. Al mateix districte, al barri de la Sagrera, s’ha aprovat el nou carrer de Donostia i dues vies dedicades a les compositores Mercè Torrents i Turmo i Lluïsa Casagemas i Coll. També la pianista, violinista i professora de música Antònia Pich i Santasusanna tindrà uns jardins amb el seu nom.

En aquest districte, la remodelació de la presó de la Trinitat Vella s’iniciarà amb dos homenatges a l'advocada Montserrat Avilés Vila i la psiquiatra Roser Pérez Simó, que van estar preses en aquest centre penitenciari i que ara hi tindran dos carrers.

Canvis també a Nou Barris, Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi

Als districtes de Nou Barris, Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi també hi haurà nous noms de carrers. La infermera, militant del PSUC i fundadora de l'Associació Les Dones del 36 Trinidad Gallego tindrà uns jardins a Nou Barris, i a Gràcia els fins ara santificats carrers de Santa Àgata i Santa Rosa passaran a dir-se, respectivament, carrers de Magdalena E. Blanc i de Rosa Puig-rodon Pla. A Sarrià-Sant Gervasi diran adeu al passatge d'Hercegovina, que passarà a dir-se passatge de Manuel Gil i Llopart en record d'aquest activista que va jugar un paper important en la cessió al municipi de la finca que ara és el Parc de Monterols.

stats