Barcelona

Glaçons de tota mena i gelats fets amb mànegues: el Zoo activa el pla per combatre la calor dels animals

També es millora la ventilació dels recintes i es renova l'aigua més sovint

Una de les girafes del Zoo de Barcelona llepant un bloc de fruita congelada.
Màrius Lamor
05/08/2025
3 min

Barcelona"La hidratació, l'alimentació i la ventilació són els aspectes principals que adaptem durant els períodes de calor per garantir el benestar dels animals", explica Antoni Alarcón, director del Zoo de Barcelona. Són dos quarts de dotze del migdia i la temperatura és de 31 graus. "Quan superem els trenta graus, com avui, apliquem un protocol amb una sèrie de mesures per fer front a les altes temperatures", comenta, unes mesures que consisteixen a posar més abeuradors i renovar l'aigua amb més freqüència, intensificar la neteja i renovar l'aigua a les zones de bany i els fangars d'algunes espècies —com els facoquers o les elefantes—, i millorar la ventilació dels recintes. També s'introdueixen gelats de fruita, cucs o brou dins l'alimentació de certs animals.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Aquests canvis en la dieta són un complement per millorar la hidratació dels animals, i no substitueixen res del que mengen habitualment. En el cas dels ximpanzés, per exemple, els donen talls de síndria congelats, així com uns tubs de goma —que són retalls d'antigues mànegues utilitzades pels bombers— amb fruites tallades i congelades amb aigua a l'interior. Aquests primats xarrupen el gelat fins a accedir als trossets de fruita que hi ha entre el gel: "El fet que hagin d'anar llepant a poc a poc els ajuda a hidratar-se", detalla Alarcón.

Un ximpanzé degusta el seu gelat i un tros de síndria congelada.

El Zoo té per objectiu que les condicions dels animals s'assimilin el màxim al seu entorn natural, fet pel qual els gelats de les girafes són una mica diferents. En el seu cas pengen blocs de gel —sense cap recobriment, com fan amb els dels ximpanzés— en una zona elevada dins del recinte. Els blocs contenen trossos de fruita i tubercles, als quals van accedint lentament a mesura que llepen el gel. Tot i que són gairebé dos quarts de dotze i el sol incrementa la sensació de calor, només una de les girafes s'interessa pel gelat que han penjat els responsables del recinte. Alguna de les altres l'ensuma, però finalment torna a arrecerar-se a l'ombra amb la resta.

Encara que aquest protocol s'ha reactivat a l'agost després de la davallada de temperatures durant les darreres setmanes de juliol, Alarcón explica que ja va entrar funcionalment amb l'onada de calor del juny. "El protocol varia en funció de les necessitats ambientals específiques de cada espècie, així com el seu comportament", comenta el director del Zoo. En aquest sentit, assenyala que el protocol d'aquest any no incorpora cap canvi respecte al de l'anterior, i l'única variació és la durada segons les onades de calor, cada vegada més freqüents.

Un cop desfeta la capa de gel, el ximpanzé pot finalment menjar-se el tall de síndria després d'haver-se hidratat en el procés.

A algunes espècies com el bisó i el búfal també se les remulla fent ús de mànegues i aspersors, i a d'altres se'ls han instal·lat diferents mecanismes als dormitoris per facilitar la renovació de l'aire. Totes aquestes mesures afavoreixen la climatització d'una infraestructura que, gràcies a la seva ubicació envoltada de vegetació —en gran part plataners—, es troba uns tres graus de temperatura per sota de la resta de Barcelona.

stats