Successos

Un home se suïcida a Barcelona després de ser desnonat d'un pis municipal

L'Ajuntament defensa que l'expulsió es va fer per ús "fraudulent" de l'habitatge i queixes veïnals i no per impagaments

2 min
L'edifici del Bon Pastor on van passar els fets

BarcelonaUn home d'uns 60 anys es va suïcidar ahir al migdia davant dels operaris que executaven el seu desnonament d'un pis municipal protegit al barri del Bon Pastor de Barcelona. Després d'aquesta tragèdia, la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, ha comparegut aquest matí per donar els detalls d'un cas que ha titllat de "terrible" i "desgraciat". Martín ha explicat que l'home vivia sol al pis públic que tenia adjudicat la seva mare, que va morir el 2018, i que des de llavors no havia pagat cap lloguer, però que la decisió de fer-lo fora no va ser per motius econòmics sinó perquè s'havia detectat que feia un ús "fraudulent" de l'habitatge i perquè hi havia reiterades queixes veïnals alertant de baralles i moltes entrades i sortides de gent. Sobre el presumpte mal ús del pis, ha assegurat que hi va haver una denúncia d'una persona que va assegurar que vivia rellogada en aquest pis i que en va ser expulsada "d'un dia per l'altre". A més, ha dit que una visita dels equips municipals també va confirmar que hi havia habitacions ocupades on no se'ls va permetre accedir.

La regidora ha insistit que l'administració "no pot tolerar un mal ús" d'un habitatge públic i que es va fixar una primera data de desnonament per al 12 de maig, però que aquell dia, quan hi van acudir sense presència policial, es van trobar l'home molt nerviós i es va acordar donar-li dues setmanes perquè entregués les claus de manera voluntària i visités els equips dels Serveis Socials. Ha assegurat que l'home no va fer cap de les dues coses i que quan els equips municipals hi van tornar ahir (també sense policia) es van trobar el pis buit, cosa que ha qualificat d'habitual en casos com aquest. L'home els va sorprendre quan ja havien canviat els panys, i llavors es va dirigir cap al balcó i es va tirar al buit. L'habitatge és en un quart pis.

El balcó de l'home que s'ha suïcidat després de ser desnonat a Barceloa

L'Ajuntament assegura que la víctima va rebutjar de manera reiterada qualsevol ajuda i que les queixes veïnals sobre l'immoble van començar a principis del 2019. Va ser aquell mateix any, en una visita al pis, que es va impedir l'entrada dels equips municipals a dues habitacions, on hi hauria persones vivint de manera temporal. "Vam corroborar que hi havia una activitat que no es corresponia amb la que hauria de tenir el pis", ha detallat la regidora, que ha insistit que els casos de desnonaments en pisos municipals són "absolutament excepcionals" (15 durant el 2021) i que no es dicten per impagaments sinó per altres problemàtiques

Els fets van passar ahir després de les dues del migdia al carrer de la Sèquia Madriguera del Bon Pastor. L'home va accedir a l'interior del pis tot i que els operaris treballaven per bloquejar l'accés amb un pany nou i un cop dins va sortir al balcó amenaçant de tirar-se. El gest va provocar la trucada al 112 de diversos veïns i es va activar una patrulla dels Mossos d'Esquadra, una de la Guàrdia Urbana i fins i tot dels Bombers de Barcelona amb el protocol antisuïcidi. Els serveis d'emergències van intentar dissuadir-lo, però finalment es va tirar al buit ajudant-se d'una cadira.

stats