Bacelona
Societat Barcelona 27/07/2022

L'Institut de Ciències del Mar engolirà la discoteca Opium del Front Marítim

El pacte entre l'Ajuntament i el CSIC preveu la cessió de fins a tres locals d'oci nocturn per ampliar els espais de recerca

3 min
La discoteca Opium en una imatge d'arxiu

BarcelonaQuan l'octubre del 2020 el govern espanyol va treure a subhasta un lot amb 26 locals del Front Marítim de Barcelona que havien estat concessionats durant 30 anys a l'Ajuntament per rellançar la ciutat coincidint amb els Jocs del 92, el consistori va valorar com a part positiva d'aquella operació que s'haguessin deixat al marge de la venda les discoteques que quedaven més a prop de l'Institut de Ciències del Mar, pensant en una futura ampliació dels centres del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la ciutat. Opium, Shoko, Carpe Diem Aqua i Ice Bar no es van treure a subhasta, sinó que ja l'estiu abans van veure prorrogat el seu contracte de lloguer en cinc anys. En el cas d'Opium, la pròrroga era de dos anys perquè és el local que queda just davant del centre de recerca. L'Ajuntament i el CSIC han presentat avui l'acord que ha de permetre ampliar les instal·lacions científiques a la ciutat en aquests locals.

El protocol segellat per les dues parts defineix, d'entrada, el creixement del centre de recerca al local on ara hi ha Opium a través d'una cessió de l'espai per part de l'Estat, i el consistori, com ha explicat el regidor de Presidència, Jordi Martí, es compromet a aportar els recursos econòmics per finançar la transformació. En una segona fase, s'obre la possibilitat de sumar-hi els dos locals contigus, un cop ja hagi acabat la pròrroga del lloguer. L'objectiu compartit per CSIC i Ajuntament és generar en aquest espai nous usos de divulgació i recerca i, de retruc, disminuir el protagonisme aclaparant que té ara l'oci nocturn a la zona.

Amb la suma del local d'Opium, el Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals, que engloba l'Institut de Ciències del Mar i la Unitat de Tecnologia Marina, guanyarà 2.565 metres quadrats. La discoteca, a més, està travessada actualment per infraestructures necessàries per al centre de recerca, com canonades que porten aigua del mar, i l'Institut guanyarà una façana davant del mar. L'acord estipula que si aquesta ampliació es completa amb èxit el projecte es pugui estendre a dues discoteques més (Shoko i Carpe Diem) i sumar 1.765 metres quadrats addicionals.

L'Ajuntament assumirà el cost de les obres per posar els espais a disposició del centre de recerca, però encara no han concretat de quines xifres es tracta. Les dues parts també han pactat crear una comissió de seguiment formada per tres membres de cada institució. Els locals que no s'acabin sumat al projecte científic podran mantenir usos vinculats a la restauració i el lleure. Per a Martí, l'operació és una "molt bona notícia" per a la ciutat perquè consolida el pol de recerca d'aquest àmbit, que compta amb actors com el Parc de Recerca Biomèdica o la Universitat Pompeu Fabra.

Pel que fa a la resta de locals del Front Marítim, els que sí que van sortir a subhasta el 2020, la major part van quedar sota l'òrbita dels propietaris de l'Hotel Arts –els fons ABP i GIC i el grup Host a través de la societat Archer Hotel Capital–, que van licitar amb força per tots els espais que els permeten una ampliació d'instal·lacions i van assegurar que treballarien per promoure en aquest àmbit activitats d'oci, culturals i gastronòmiques.

El govern de Colau va admetre llavors que l'operació de venda estatal havia sigut un "error enorme" per a la ciutat, però com a part positiva s'agafava al compromís de poder destinar locals a l'ampliació del centre de recerca, que és el que ara s'ha de materialitzar. "Guanyem una part i no tot el que hauríem volgut", va reconèixer la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz.

El conjunt de lots sortia a subhasta amb una taxació de 68,3 milions d'euros, però els actuals propietaris de l'Arts van aportar prop de 78 milions pels 24 lots propers a l'establiment, uns espais que estaven taxats en uns 54 milions. Només van deixar sense oferta la benzinera i el McDonald's de la ronda Litoral, que queden lluny de la seva àrea d'interès.

stats