Barcelona

La multiplicació de les terrasses a Barcelona: 11.000 taules més que el 2019

La FAVB reclama canvis a l'ordenança a partir de dades com que l'espai públic ocupat per la restauració s'ha quasi doblat respecte a abans de la pandèmia

2 min
Terrasses plenes de turistes a la plaça Reial, Barcelona

BarcelonaSi una cosa ha deixat la pandèmia a Barcelona, a banda de carrers pacificats amb urbanisme tàctic, és un increment del nombre de terrasses. En el seu balanç final, l'Ajuntament va xifrar en 1.131 les terrasses que havien aparegut o havien crescut durant els anys del covid. Aquest dimarts la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) s'ha armat amb una bateria de xifres, obtingudes del mateix Ajuntament, per denunciar el que consideren un creixement "exponencial i excessiu" i reclamar que el mandat que ve es canviïn les regles del joc amb una nova ordenança que reguli taules i cadires al carrer. Segons el seu balanç, el 2019 a Barcelona hi havia 4.217 permisos de terrassa (que ja eren quasi el doble dels que hi havia l'any 2000) i l'última xifra ja és de 6.501 llicències. I això es tradueix en un increment de més d'11.000 taules (11.653) en quatre anys fins a situar-se en les 30.427. I, segons denuncia el moviment veïnal, també en un creixement més que notori de l'espai públic ocupat amb taules i cadires: es passa de 44.496 metres quadrats el 2019 a 75.802, un augment de més del 70%.

"Ja vam avisar que consolidar les terrasses en calçada tindria un efecte multiplicador, perquè no ha anat lligat a la reducció de les que els locals ja tenien a la vorera i, per tant, en molts casos no hi ha un guany per al vianant", es queixa Pere Mariné en nom de la FAVB.

L'informe que han presentat avui fa la comparativa amb Madrid per concloure que l'ocupació a Barcelona és "excessiva" perquè, tot i que la capital espanyola té més taules per habitant, Barcelona guanya en nombre de taules per hectàrea: 2,99 a Barcelona i 1,03 a Madrid. "Una sobresaturació molt acusada de taules a l'espai públic", a parer de la FAVB, que també considera que la taxa que paguen els restauradors és baixa i que, a més, en els últims anys els hi han bonificat en un 75% per la pandèmia. Remarquen, en aquest sentit, que una taula en un dels millors carrers de la ciutat (categoria A) els costa poc més d'un euro al dia. Per tant, una terrassa estàndard de quatre taules paga 120 euros al mes. I aquest 2023, tenint en compte la bonificació, el preu es queda en 30 euros al mes.

Inspeccions

Una de les principals demandes del moviment veïnal és posar en marxa un servei adequat d'inspeccions que eviti que alguns restauradors facin trampes i col·loquin, per exemple, més taules de les que tenen autoritzades. Aquest seria, entenen, un punt clau de la nova ordenança, però també demanen que es treguin taules, sobretot de les zones més massificades, i que s'ajusti a la baixa els horaris.

Les dades que ha obtingut la FAVB ballen lleugerament amb les del balanç que va presentar el govern municipal ara fa dos mesos, que determinava que la ciutat té 29.858 taules de terrassa i 114.056 cadires, unes xifres una mica més baixes que les que han presentat aquest dimarts els veïns. En qualsevol dels dos casos, però, la ciutat haurà guanyat més d'11.000 taules en només quatre anys. Si es miren les xifres des que Ada Colau és alcaldessa (2015), Barcelona ha sumat 3.147 terrasses i quasi 30.000 metres quadrats més ocupats per taules i cadires.

stats