Política municipal
Societat Barcelona 30/09/2022

La neteja es dispara com a problema a Barcelona a nivells del 2006

Inseguretat i brutícia destaquen entre les principals preocupacions dels barcelonins en l'enquesta de serveis municipals

3 min
Deixalles fora de la paperera al Raval, a tocar de la Rambla

BarcelonaSi els barcelonins poguessin asseure's un a un amb l’alcaldessa, Ada Colau, i fer-li una única petició per al conjunt de la ciutat, el que més repetirien seria que en millorés la neteja. La percepció de la brutícia com un problema s’ha disparat aquests últims mesos. Ja ho recollia l’últim baròmetre (i abans, molts debats ciutadans) i ara ho ratifica l'enquesta de serveis municipals, que mostra com la percepció de la neteja com a problema creix cinc punts i mig en un any. La brutícia es consolida, així, com la segona gran problemàtica de la ciutat a parer dels veïns. Queda només per darrere de la inseguretat, que també puja (4,6 punts) i es manté al capdavant de les preocupacions. La inseguretat ho és per al 19,1% dels enquestats, i la neteja per al 12,4%, un percentatge que no s'assolia des del 2006 (12,7%). I si es miren les peticions de millora que els ciutadans fan al consistori, la neteja domina el rànquing.

Problemes i demandes dels barcelonins a l'Ajuntament

L'11,5% demanarien al govern de Colau que es netegés més i millor, una petició que arriba justament quan s'està acabant de desplegar la nova contracta, que ja arriba als deu districtes de la ciutat. El servei, però, rep ara la pitjor nota dels últims catorze anys: un sis pelat, que no es donava des del 2008, però que es manté dins de la franja de l'aprovat. De fet, la nota de la neteja, que ara cau quatre dècimes, no ha arribat mai al 7.

De tots els serveis municipals només n'hi ha un que no aprovi: l'aparcament, que suspèn enquesta rere enquesta. També empitjora la circulació, que aprova pels pèls, amb un 5,1. Però les valoracions de la neteja evidencien el malestar veïnal: el 35,4% dels enquestats creuen que el servei és pitjor ara que fa un any. Només l'aparcament, que ha empitjorat per al 61% dels enquestats; la circulació, que ha anat enrere per al 54,8%; la seguretat, que està pitjor per al 53,7%, i el soroll, que empitjora per al 35,6%, tenen més males valoracions.

El conflicte del soroll

Per zones, el districte de Ciutat Vella és el que més remarca la inseguretat com a gran problema al barri (ho és per al 41%) i aquests veïns són els únics, juntament amb els de Nou Barris, que si se'ls preguntés què cal millorar als carrers posarien la inseguretat per davant de la neteja. A l'Eixample, les Corts, Sant Gervasi i Gràcia, en canvi, la percepció és que el problema amb la brutícia és lleugerament més important que el de la seguretat. A Gràcia i a l'Eixample, de fet, la preocupació pel soroll supera la de la inseguretat.

El regidor de Presidència, Jordi Martí, que és qui sempre fa les interpretacions d'aquests estudis, ha defensat que aquesta edició de l'enquesta de serveis municipals, que es fa amb 6.000 entrevistes presencials, els permet una "satisfacció moderada". Sobretot, ha dit, tenint en compte el context de crisi en què s'han fet les preguntes. Valora dades com que el 73,7% dels enquestats aprovin la gestió del govern municipal o que es mantingui estable la satisfacció de viure a la ciutat, que es puntua ara amb un 7,4, una dècima per sota de la de l'any passat.

La nota mitjana que els ciutadans posen al govern municipal és un 5,7, dues dècimes més baixa que en l'última edició de l'enquesta. L'informe també mostra que molts barcelonins mantenen l'anhel de marxar a viure fora de la ciutat. Si després del confinament ho deien un 30%, ara ho mantenen el 29%. Els que valoren millor feina de l'equip de Colau i Collboni són els veïns de l'Eixample, immersos aquests dies en les obres de la superilla, que li posen un 6,4, mentre que els més crítics són els de Sarrià-Sant Gervasi (5,7).

El context de crisi sí que es nota quan es pregunta per la preocupació personal principal: els problemes econòmics, que guanyen 6,6 punts, encapçalen la taula per davant de l'atur i la inseguretat que, això sí, puja 1,6 punts respecte a l'any passat. En termes globals, el 52,7% creuen que Barcelona ha empitjorat en l'últim any i el 28,4% pensen que continuarà empitjorant, mentre que el 57,8% són optimistes i creuen que la ciutat millorarà.

Els grups de l'oposició han criticat els resultats del govern municipal en els dos àmbits que marcaran la campanya electoral, el pròxim mes de maig: seguretat i neteja. "Els problemes s'enquisten i segueixen sense resposta", ha dit ERC. "Hi ha una escalada molt important de la percepció d'inseguretat i també de manca de neteja. I la tercera problemàtica és tot allò que té a veure amb la mobilitat", ha dit Jordi Martí, de Junts, convençut que les dades indiquen que "cal un canvi". Els grups de l'oposició també han criticat que la presentació de resultats s'hagi fet un divendres a la tarda i just després d'un ple que ha durat més de sis hores.

stats