Barcelona

Les obres per connectar el tramvia a la Diagonal començaran el 7 de març

Els treballs permetran guanyar tres parades noves que entraran en funcionament a principis del 2024

ARA
3 min
Així quedaria la Diagonal amb la connexió amb tramvia per superfície

BarcelonaDesprés d’anys d’estira-i-arronses i de discussions, les obres de connexió del tramvia per la Diagonal ja tenen data d'inici: serà la setmana del 7 de març, d’aquí tres setmanes, quan les màquines començaran a fer realitat un dels projectes més polèmics i debatuts a la ciutat de Barcelona. Es preveu tenir acabada la primera fase de l'actuació cap a principis del 2024, segons ha explicat a Betevé la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, i, un cop s'enllesteixi, la xarxa de transport públic guanyarà tres estacions noves en un tram d'1,5 quilòmetres: Monumental, Sicília i Verdaguer. Si el calendari es manté com està previst, d'aquí dos anys, s'iniciaran els treballs fins arribar a la plaça Francesc Macià, per continuar amb l'objectiu de fer de la Diagonal una via amb menys trànsit rodat, ja que un cop el TramBaix i el TramBesòs quedin units es calcula que 225.000 viatgers faran servir diàriament aquesta línia, cosa que permetrà eliminar uns 12.500 cotxes particulars.

Les obres es començaran simultàniament en diferents punts de la Diagonal, entre el tram que va de la plaça de les Glòries al carrer Girona, gairebé en el mateix espai que des del novembre del 2020 està afectat per les obres del nou col·lector. Aquesta coincidència permetrà aprofitar el gruix de les desviacions del trànsit que ja s’estan fent en aquesta zona. Així, en sentit Besòs, la circulació seguirà desviant-se pel carrer Rosselló (des del tram central) o cap al carrer Pau Claris (des del lateral), i es podrà circular pel lateral de l’avinguda Diagonal des del carrer Bruc fins a Bailèn. Una novetat és que si actualment des del carrer València amb Roger de Flor es pot agafar el tronc central de la Diagonal, amb la implantació del tramvia aquest moviment ja no es podrà fer. Els recorreguts recomanats en sentit Besòs continuaran sent Diagonal-Rosselló o els itineraris alternatius pel carrer València o per la Gran Via; i en sentit Llobregat, l'alternativa és Aragó o Mallorca. 

1.

Tram la Canòpia-Glòries

Les actuacions al voltant de la Canòpia obligarà a desviar la línia 7 de l'autobús, la que passa per davant del Disseny Hub Barcelona, i que amb les obres canviarà el seu recorregut pel carrer Badajoz. En aquest punt les obres no afectaran ni els carrils bicis ni els passos de vianants.

2.

Tram Castillejos-Marina

Pel que fa al tram entre el carrer Castillejos i el carrer de la Marina, durant el temps que durin les obres només hi haurà un carril de circulació obert a cada lateral i es retiraran els dos cordons d’estacionament. Quan avancin les obres, els itineraris marcats per als vianants s'hauran de desviar per fer-hi la pavimentació i urbanització de les voreres.

3.

Tram de la plaça Pablo Neruda

A la plaça Pablo Neruda les obres s’iniciaran amb els treballs d’habilitació d’un carril addicional de circulació al carrer Aragó, entre els carrers de la Marina i Sardenya. Quan s’habiliti aquest carril, tot el trànsit que vingui de Marina haurà de continuar en línia recta de pujada o desviar-se pel carrer Aragó. En canvi, es tallarà el punt per incorporar-se a la Diagonal en aquest punt, excepte per als veïns i clients dels aparcaments pròxims. Per a vianants i ciclistes es crearà un nou pas.

4.

Tram entre Sardenya i passeig Sant Joan

Les obres del nou col·lector ja tallen el tronc central de la Diagonal des de Roger de Flor i fins a Bruc, i ara les obres del tram allargaran uns carrers més les afectacions, i no es podrà passar pel mig de l'Avinguda des de Roger de Flor i fins a Sardenya. En canvi, es mantindrà el trànsit pels laterals per garantir també el pas de residents i usuaris dels pàrquings. 

A partir de la setmana del 7 de març es reobrirà el carril ascendent del passeig de Sant Joan, que fa mesos que està tancat també per les obres del col·lector. D’aquesta manera, els autobusos recuperaran els trajectes habituals i ja no es desviaran des del passeig de Sant Joan, en sentit ascendent, cap a València-Roger de Flor. A més, es tornarà a permetre el gir des del passeig, en sentit ascendent, cap al lateral muntanya de l’avinguda Diagonal (sentit Llobregat) i el carrer Mallorca. Els autobusos podran girar des del passeig de Sant Joan cap al tronc central de la Diagonal (sentit Llobregat). 

stats