Barcelona

Una plaga de rates infecta un solar al barri de Gràcia, a tocar de dues escoles

Els veïns asseguren que ho han denunciat però l'Ajuntament al·lega que no pot desinfectar un terreny privat

N.V.
3 min

BarcelonaEls veïns del carrer Jaén, al barri de Gràcia de Barcelona, conviuen des de fa uns dies amb uns veïns gens desitjats. Una plaga de rates ha infectat un dels solars abandonats que hi ha al carrer, concretament al número 10, i els animals fins i tot ja surten a la calçada per intentar trobar aliment. Les imatges que han enregistrat els veïns des dels seus balcons evidencien que els animals es compten per desenes i que es mouen lliurement pel solar, d'un costat a l'altre.

Els veïns relacionen la presència dels animals amb el fet que el solar d'on surten està ocupat des de fa nou mesos per diverses persones que malviuen. "El solar està ocupat des de l'agost de l'any passat", explica Anna Manso, una dels veïns que han denunciat la situació a Twitter. Assegura que ha triat aquest canal per fer-ne difusió perquè l'Ajuntament no li ha donat cap resposta. "A dins del solar s'hi van instal·lar a viure famílies en situació de precarietat –continua–. En el seu moment ja vam avisar la Guàrdia Urbana, que tenen constància de la situació i fins i tot del fet que hi ha nens", explica Manso a l'ARA.

El solar, segons aquesta veïna, s'ha convertit en una zona de convivència on diverses famílies malviuen "sense cap dignitat". "Hi han amuntegat ferralla, hi dormen, no tenen lavabos i cuinen amb foc a fora: solucionar això és una qüestió de salubritat, de perillositat, però també de dignitat", diu Manso, que assegura que els veïns han detectat que actualment hi ha com a mínim un nen de vuit anys entre els habitants del solar.

Els veïns, a més, denuncien que la plaga de rates que campa lliurement pel carrer "ha esclatat" els últims dies i està molt a prop de l'Escola Bressol Enxaneta i de la sortida d'una altra escola concertada del barri. A la vora també hi ha la seu d'una associació que ajuda nois i noies joves. L'Ajuntament de Barcelona, però, manté que desconeixia el cas: "No consta cap avís ni cap instància presentada", diuen fonts municipals, que asseguren que s'han assabentat de la presència dels múrids a través de les xarxes socials. "L'Agència de Salut Pública de Barcelona ha activat un equip de control i desplegarà durant les pròximes hores un pla d’actuació a la via pública", han explicat. En paral·lel, el districte també farà un requeriment a la propietat perquè actuï dins del tancat.

"Hem trucat periòdicament al 112 i ells són els que avisen la Guàrdia Urbana, ens diuen", contradiu Manso. Aquesta veïna assegura que ha intentat esgotar totes les vies possibles de reclamació. "Al final em diuen que ho he de fer per internet, però avui per exemple no he pogut perquè a sobre els ha caigut el sistema informàtic", apunta. Manso explica que la primera cita disponible que li ofereix l'administració és per al 10 de juny.

Les rates a l'interior del solar.

L'Ajuntament, per la seva banda, manté que l'administració no pot accedir al solar perquè és una propietat privada. "Com és que davant d'una situació així el funcionari que t'atén no pot dirigir-se a la planta de dalt i dir: «Nois, tenim un problema greu dos carrers més avall»?", es pregunta Manso, que qüestiona el fet que davant d'un "problema evident de salut pública" l'administració no hi pugui actuar d'ofici de manera urgent o subsidiària si la propietat no respon.

stats