Barcelona

Una plaga de 'tomicus' obliga a talar 1.200 arbres a Barcelona

El canvi climàtic ha afavorit la proliferació d'aquest escarabat

Pau Castellote
2 min
Un exemplar de l'insecte perforador del pi

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona haurà de retirar 1.200 pins per culpa del tomicus, un escarabat de dimensions molt petites que perfora l'arbre i normalment el mata. Tot apunta que es tracta d'un nou episodi en què el canvi climàtic i les condicions de calor i sequera juguen en contra dels arbres urbans. De fet, aquest escarabat és una espècie autòctona que ha proliferat els últims anys no només a la ciutat de Barcelona, sinó també al conjunt de Catalunya, gràcies a l'impacte del canvi climàtic.

L'actuació de tala que ha hagut de fer l'ajuntament arriba després de dos episodis que han posat sota la lupa l'estat dels arbres de la ciutat: la caiguda d'una palmera al Raval que va matar una noia de 20 anys i la caiguda d'un lledoner a la ronda de Sant Antoni.

El tomicus cava galeries als vasos conductors de l'arbre, que es poden observar a simple vista, i sovint inocula fongs que el maten en qüestió de mesos o pocs anys, segons l'estat de l'arbre. Un cop infectats, la solució habitual és tallar-los per evitar que l'escarabat passi als arbres pròxims: "Els arbres es talen per evitar la proliferació de l'insecte i per evitar risc d'incendi", informa l'Ajuntament de Barcelona.

Aquesta plaga no és desconeguda pels experts, perquè fa anys que augmenta la presència al Maresme. Tot i això, l'investigador del Creaf i catedràtic d'ecologia de la UAB Francisco Lloret –autor de l'obra La mort dels boscos– diu que un dels factors que expliquen la proliferació d'aquest escarabat en zones urbanes és que, en aquests ecosistemes, el tomicus no es veu amenaçat per cap dels "enemics" que poden frenar-ne l'expansió en zones forestals, com els paràsits i depredadors. "Per altra banda, les masses forestals dins una ciutat són menys extenses i juga en contra d'aquests insectes", apunta.

Menys defenses

Segons l'Ajuntament de Barcelona, la plaga del tomicus afecta anualment uns 300 pins a la ciutat, però enguany la xifra s'ha disparat. La causa més probable, segons Lloret, és el canvi climàtic. L'investigador assegura que "en un context de canvi climàtic la sequera crònica fa que els arbres tinguin menys defenses" perquè no disposen de tanta resina per reaccionar a la invasió de l'insecte. Alhora, les altes temperatures no només d'aquest estiu, sinó també dels mesos anteriors, possibiliten que l'escarabat pugui reproduir-se amb més facilitat. "Si l’hivern és molt dur, part de la població de l'escarabat mor, però si és calent, en un any poden fer més cicles biològics, de manera que es reprodueixen més", explica.

A Barcelona, l'ajuntament situa les afectacions majoritàries "a les zones forestals urbanes, com les incloses a Montjuïc i a la falda de Collserola, com els parcs de l’Oreneta i Sentmenat, o la zona més urbana, com el Park Güell o la Teixonera". El tomicus sol afectar les coníferes i, en el cas de Barcelona, el consistori ha observat que afecta principalment les poblacions de pi blanc (Pinus halepensis) i pi pinyer (Pinus pinea).

stats