Barcelona

El Port Vell guanya un passeig obert al públic i es prepara per a la Copa Amèrica

L'obertura del mirador al dic de l'Est, que albergarà un restaurant, es preveu per al 2024, de cara a la competició de vela

3 min
El nou espai al Port de Barcelona

BarcelonaEl Port de Barcelona i Marina Vela han inaugurat aquest dijous la nova rambla del Rompeolas, que surt de darrere l'Hotel Vela, al final del passeig Joan de Borbó, i que a partir d'avui està obert al públic. No era un bon dia per inaugurar res a la vora del mar. Feia un dia antipàtic, d'aquests que et gira el paraigua si et despistes, com s'ha pogut comprovar en alguna ocasió. Tot i això, la presentació del nou dic de l'Est ha fet que s'hagi pogut sentir algun "mira allò, que maco" entre els assistents.

Les obres, realitzades a càrrec de Marina Vela, concessionària de l'espai, han costat 6,4 milions d'euros. Si bé el dic de l'Est ja estava acabat el 2018, avui acaben una sèrie d'obres que van començar l'estiu passat i que consisteixen en la tematització de l'espai i la construcció d'un mirador que oferirà quatre espais diferents, quan estigui ocupat pel nou inquilí. Segons ha explicat el director general de Marina Vela, Alberto García, la intenció és que l'operador ofereixi quatre serveis en la mateixa infraestructura: a la planta baixa, sota el passeig, hauria d'haver-hi una cantina per als empleats. A l'altura del passeig, un bar assequible per a tots els públics. A la primera planta, un restaurant. I a la terrassa, un mirador, on es preveu que es reservi un petit espai per a un bar.

Ubicació del nou passeig del Port Vell

pg. de Joan de Borbó

rambla del

Rompeolas

Hotel Vela

Hotel Vela

pg. de

Joan de Borbó

rambla del

Rompeolas

Hotel Vela

pg. de

Joan de Borbó

rambla del

Rompeolas

Els serveis del mirador estaran oberts durant la Copa Amèrica, competició que explica, en gran part, el procés de renovació que està fent el Port Vell de Barcelona. Lluís Salvadó, president de l'autoritat portuària, reconeix la importància de l'esdeveniment de vela, però considera que aquesta actuació és la "culminació d'un procés de transformació i desenvolupament" del Port Vell, que la ciutat i el país han de sentir com a propis. En total, s'hi invertiran uns 120 milions d'inversió publicoprivada. L'obra del dic de l'Est, a la Nova Bocana, està cridada a ser una de les principals. Salvadó ha remarcat l'orgull que sent per la "sensibilitat històrica i cultural impressionant" amb què considera que s'ha desenvolupat el passeig, que destaca per la "tematització".

El nou passeig de la Nova Bocana que s'obre al públic al Port de Barcelona

Aquest concepte l'ha explicat Joan Alemany, historiador i comissari de tematització de les obres. Si bé es va estudiar mantenir blocs de l'escullera original i les grues que van construir-la, es va decidir que pels requisits tècnics del passeig —s'ubica sobre els edificis de la marina— això no era possible. Així, es va decidir recuperar la història del dic de l'Est mitjançant la tematització: la creació d’una ruta que explica la història de l’antiga escullera mitjançant elements explicatius, des de 1914 fins a l’obertura de la Nova Bocana. "És un projecte nou i innovador, com sempre ha fet el Port de Barcelona, que va ser el primer a tenir junta d'obres, o a introduir l'electricitat, i ara és el primer a tematitzar un espai públic", ha dit Alemany.

El nou espai a tocar del mar
El nou passeig, al vespre

"Un balcó al mar"

Entre els xiulets que fa el vent quan passa entre les fustes del mirador es poden sentir petar les amarres que mantenen els velers al moll. I, tot i el vent i la pluja, dos agents de la policia portuària han aprofitat que ningú els mirava per treure el cap per la passarel·la que sobresurt del dic i penja directament sobre el mar. Salvadó ha descrit la nova rambla del Rompeolas com un "balcó al mar", una analogia que és relativament fidel a la realitat. Des d'aquesta ubicació, es poden admirar perfectament els iots de multimilionaris amb banderes de països que només podem intentar endevinar; l'Hotel Vela, que presideix tot el moll, i el creuer MSC Seaview, del qual fins i tot se'n pot olorar el combustible que consumeix, si el vent bufa de cara. Al final del passeig, decorat amb subtilesa i elegància, s'hi troben unes cadires —de metall i ancorades a terra— que evoquen les que els barcelonins desplegaven sobre l'escullera en els seus inicis. També es pot veure des de primera fila com els avions baixen, preparant-se per aterrar a l'aeroport del Prat, a tan sols 15 quilòmetres.

stats