Barcelona
Societat Barcelona 15/03/2023

El Port Vell es prepara per a la Copa Amèrica accelerant una transformació de 86 milions

Un nou passeig i un mirador a l’àrea de la Nova Bocana seran dues de les 17 actuacions més imminents

Elisenda Forés Català
2 min
El Port Vell, sota la lupa

BarcelonaEl Port Vell de Barcelona es prepara per acollir la Copa Amèrica l’estiu del 2024 i ho fa accelerant la remodelació total dissenyada a la zona. Les obres, previstes des de fa anys, es posen ara l'etiqueta d'urgents per arribar a temps per a la imminent celebració de la competició. Segons ha explicat el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, l’obra serà finançada amb 86,1 milions d’euros, 35 dels quals seran inversió privada i la resta, 51 milions, pública. 

La “gran transformació” que ara es projecta estaria a l’altura dels canvis urbanístics que va viure Barcelona per les Olimpíades, tal com assegura el director del Port Vell, David Pino. Això s’explica per l’execució de les 17 actuacions de caràcter imminent, entre les quals hi ha la construcció d'una rambla elevada i un nou mirador a la zona de la Nova Bocana. També s'ha inclòs en aquest pla milionari l’edificació de la nova llotja de pescadors, l’Institut Nàutic i la remodelació dels tinglados de Sant Bertran. En l’àmbit del transport, també segueix en peu la posada en marxa d’un servei de bus nàutic amb diferents parades des del moll de Drassanes fins al moll de Llevant, que és la zona on es construiran la rambla i el mirador de la Nova Bocana. Segons Salvadó, totes aquestes reformes són “estratègiques per a la ciutat” i estan pensades perquè la ciutadania pugui gaudir-ne plenament.

La previsió és que totes aquestes obres estiguin acabades l'estiu del 2024, en “temps rècord” per arribar a l’inici de la 37 Copa Amèrica de vela, segons remarquen els responsables del Port. Ja hi ha alguns equips, com Suïssa i Nova Zelanda, que han començat els treballs per construir les seves bases esportives al port. Aquesta cita esportiva suposa una mobilització que segons explica Pino, el nou director de la gerència urbanística, és de gran impacte per la llarga estada dels equips, esportistes i familiars a Barcelona.

Totes aquestes transformacions es fan en paral·lel a projectes ja aprovats com la demolició dels cinemes del Maremàgnum (el centre comercial s'està reformant per acollir projectes com el nou mercat de Time Out), i la creació del nou espai America’s Cup House un museu dedicat a difondre el campionat de la Copa Amèrica i que s'ubicarà a l'actual edifici de l'Imax. El gran pla de reforma que ara es vol accelerar també inclou projectes pendents com la rehabilitació de l'edifici històric del Portal de la Pau, amb un cost de 17,3 milions encara que només estarà acabada la part exterior abans del campionat internacional.

Paral·lelament, també s'han anunciat sis accions més a mitjà i llarg termini, sense concretar dates ni pressupost. La segona fase de la remodelació del port inclou unes grans reformes a la zona del Maremàgnum, de les Drassanes i la Barceloneta. "Aquest és el marc que volem per al 2030: un salt qualitatiu important del Port Vell amb relació a la seva obertura cap a la ciutadania", ha conclòs Salvadó.

stats