Barcelona

Barcelona premiarà la promoció del català: PSC i ERC exhibeixen els primers pactes a l'Ajuntament

L'Ajuntament premiarà la promoció del català a l'hora de concedir ajudes o subvencions

3 min
Jaume Collboni i Elisenda Alamany conversant a l'inici del ple del mes de febrer a Barcelona

BarcelonaAmb tothom pendent d'uns pressupostos que no es debatran fins al mes que ve, el ple de febrer a l'Ajuntament de Barcelona ha estat gairebé de transició. Ha permès, això sí, veure alguns dels primers fruits del pacte –ara per ara només pressupostari– entre el PSC i ERC, que han servit per aprovar dues mesures per promoure el català. D'una banda, s'ha aprovat la creació d'una comissió d’estudi sobre la relació dels joves, l'ús del català i les noves tecnologies. I, d'una altra, s'ha acceptat crear una clàusula de llengua catalana que puntuï per a qualsevol contractació de servei, ajuda o concurs, com ara impulsar una línia de subvencions per produir en català.

Per il·lustrar aquesta sintonia que des de fa algunes setmanes exhibeixen socialistes i republicans a Barcelona, abans de l'inici del ple l'alcalde, Jaume Collboni, i la presidenta d'Esquerra a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, s'han deixat fotografiar plegats xerrant cordialment. També hi ha hagut imatges de complicitat entre Alamany i el tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, amb qui els republicans han tancat aquesta mateixa setmana l'acord pels pressupostos.

La promoció del català, de fet, és un dels compromisos signats dilluns entre el PSC i ERC per pactar la tramitació dels pressupostos, que inclouen la creació de l'Oficina de la Llengua Catalana dotada amb 4 milions d'euros. I aquest divendres els socialistes han avalat dues iniciatives dels republicans en aquesta línia. El projecte principal ha suposat un compromís de l'Ajuntament d'incloure la promoció de l’ús social del català a la ciutat com a objectiu transversal en el pròxim Pla Estratègic de Subvencions de l’Ajuntament. El text aprovat recull que s’incorpori aquesta perspectiva lingüística en les futures actualitzacions de la guia per a l’aplicació dels criteris transversals a la convocatòria general de subvencions i també introduir la llengua catalana com a àmbit temàtic en la convocatòria general de subvencions per a l’any 2025. A més, la tinent d'alcalde Maria Eugènia Gay ha explicitat el compromís del govern amb les entitats en defensa de la llengua i ha anunciat que l’Ajuntament està enllestint un conveni amb l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per promoure el català.

El tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, amb la líder d'ERC a l'Ajuntament, Elisenda Alamany

Pel que fa a la comissió, que presidirà la mateixa Alamany, l'objectiu és estudiar la situació de la llengua catalana en l'àmbit digital i l'ús que en fan els joves i, d'altra banda, estudiar l'estratègia municipal que l'Ajuntament pot dur a terme per capgirar la situació actual. La comissió haurà d'analitzar, per exemple, nous formats audiovisuals com videopodcasting i també videojocs i creadors de continguts.

Fredor amb Colau pel Mobile

Més enllà d'ERC i el PSC, l'altre actor principal de la negociació dels pressupostos són els comuns. Després de l'intercanvi de parers dels últims dies entre Collboni i Ada Colau sobre els comptes, aquest divendres no han parlat del futur govern de la ciutat. Sí que han tornat a demostrar, amb tot, un punt de fredor en la relació. L'alcalde ha evitat condemnar la participació d'Israel en el Mobile Wolrd Congress (MWC) com li ha exigit la líder de Barcelona en Comú. "No participaré en cap boicot", s'ha limitat a respondre l'alcalde, que sí que ha insinuat que farà referències a la guerra en el seu discurs durant el sopar inaugural.

El prec que ha fet Colau demanava a Collboni posicionar-se clarament en contra de la presència de l'ambaixada d'Israel i les empreses israelianes al MWC i negar-se a participar en la salutació oficial o en cap acte oficial vinculat a Israel. Però Collboni ha explicat que mai ha estat prevista cap recepció d'aquest estil. Sí que ha augurat que el discurs que farà "agradarà" a Colau "i a la major part de barcelonins". La líder dels comuns ha criticat la contradicció que el Mobile sí que vetés Rússia per la guerra d'Ucraïna i, en canvi, ara no faci el mateix amb Israel.

Sí que s'han posat d'acord socialistes i comuns en una proposició d'aquests últims sobre la sequera que insta a fomentar l’estalvi d’aigua, sobretot als establiments turístics amb consums alts, i a promoure ajudes per a les famílies vulnerables i les que instal·lin dipòsits pluvials a les cobertes. El text també insta l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) a estudiar la viabilitat de crear un nou epígraf en la tarifa de l'aigua potable que segregui els establiments turístics de l'actual epígraf de consums comercials i que penalitzi, en el marc de les seves funcions de vigilància com a entitat subministradora del servei, els grans consums d'aigua anormalment alts.

El ple en tres moments
  • L'abús de les pantalles: problema de salut pública

    El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres amb el vot favorable de tots els grups excepte Vox, que s'ha abstingut, declarar problema de salut pública els efectes que l'abús de les xarxes socials i plataformes digitals té en la salut mental d'infants i adolescents.

  • Comissió d'estudi contra la multireincidència

    El ple ha aprovat també per unanimitat una proposta de Junts per a la creació d'una comissió d'estudi per analitzar reformes legislatives i altres mesures organitzatives que permetin fer front a la multireincidència delictiva, sobretot en els casos de delictes lleus.

  • Minut de silenci per València
stats