Barcelona

Collboni acota ara la negociació amb Colau als pressupostos

L’alcalde de Barcelona confia en poder aprovar els comptes a la primera al mes de març

2 min
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, al Col·legi d'Economistes de Catalunya

BarcelonaAmb el compte enrere per al debat final dels pressupostos de Barcelona ja en marxa, l'alcalde, Jaume Collboni, i la líder dels comuns al consistori, Ada Colau, continuen intercanviant missatges en públic sobre la negociació. Si l'exalcaldessa ha insistit una vegada i una altra en els darrers dies que cal parlar dels comptes i el govern conjuntament, Collboni ha respost aquest dijous acotant les converses només als pressupostos i traient de l'equació qualsevol pacte de govern. "El debat ara és sobre el contingut pressupostari", ha subratllat durant una conferència al Col·legi d'Economistes.

D'aquesta manera, Collboni segueix les paraules del seu tinent d'alcaldia d'Economia, Jordi Valls, que dimarts passat durant la tramitació dels comptes també va limitar les converses a les xifres i les partides i no a acords de govern. Un canvi en l'estratègia del govern municipal, ja que el mateix Collboni havia anunciat al mes d'octubre –quan l'oposició li va tombar les ordenances– que s'obria a negociar conjuntament els comptes i l'entrada d'algun altre partit a l'executiu. Tot i les diferències amb els comuns, Collboni s'ha mostrat confiat en poder aprovar els comptes a la primera en el ple del març sense haver de recórrer a una qüestió de confiança. "El 22 de març els aprovarem", ha donat per fet al principi de la xerrada, si bé després ha rebaixat una mica l'optimisme i ha reconegut que confia fer-ho "amb normalitat democràtica i amb acord amb els grups".

L'alcalde, que ha agraït als comuns que facilitessin la tramitació dels comptes, ha explicat que durant aquestes setmanes continuaran parlant amb tots els grups –també amb els que van votar en contra de la tramitació com ara Junts per Catalunya–. Collboni s’ha mostrat optimista davant la idea que els grups s'avindran a aprovar els pressupostos perquè "són una eina fonamental" sobretot quan s'inicia un mandat, i ha admès que pactar-los "requerirà acords, generositat, diàleg, cedir coses i pensar en l'interès general i el bé comú de la ciutat".

Dimecres, en una entrevista a Betevé, Colau va insistir que els comuns només aprovaran els comptes si també entren a formar part del govern. "Això ho hem après del PSC mateix, que quan jo era alcaldessa em deien que estaven disposats a implicar-se en la corresponsabilitat de la gestió de la ciutat però des del govern, i que si no se n'anaven a l'oposició. Doncs jo ara li dic a Collboni que recordi el que em deia", va subratllar Colau.

En la mateixa entrevista, la líder dels comuns va descartar les possibilitats de geometria variable que passin perquè el seu partit no entri al govern municipal. "No seria lògic que votéssim el pressupost i que després el PSC desmuntés mesures com el 30% d'habitatge destinat a preu protegit amb Junts", va exemplificar.

Proposta de reforma del 30% de reserva d'habitatge aviat

Precisament sobre la reserva del 30% n'ha parlat també Collboni durant la conferència d'aquest dijous. L'alcalde ha insistit que, tot i compartir la filosofia de la mesura, cal acceptar que no ha funcionat i que, per tant, cal canviar-la. En aquest sentit, ha confiat en poder presentar aviat una proposta de reforma, i ha subratllat que en altres ciutats, com Nova York, el que es fa és que aquest 30% es monetitza i es converteix en un fons que l'ajuntament fa servir per construir habitatge.

stats