Barcelona
Societat  /  Barcelona 31/03/2023

El PSC punxa en l'intent de desmarcar-se de Colau atacant el 30% d'habitatge protegit

Els comuns es queden sols defensant el format actual de la norma, però les crítiques a "l'oportunisme electoral" frenen l'embat dels socialistes

3 min
La sala de plens, amb les flors posades a la tribuna de premsa en record a la periodista Mària Sánchez

BarcelonaFinal de curs polític a Barcelona abans d'entrar, ara sí de manera oficial, en la precampanya. En el ple d'aquest divendres, l'últim que inclou discussió política, els grups ho han intentat tot per desgastar els rivals, però gairebé tot ha quedat en intent. Trobar aliats quan falten dos mesos per a les eleccions ja és gairebé quimèric. L'alcaldessa Ada Colau i el seu govern han salvat un nou intent de reprovació, aquest cop llançat des de les files de Junts, que els acusava de no haver defensat prou la ciutat. El govern municipal s'ha expulsat aquesta estocada gràcies a l'abstenció d'ERC, que ha considerat que, ja sobre la campana del final del mandat, no té sentit una reprovació d'aquest estil, que seran les urnes les que decideixin. I el PSC, al seu torn, ha punxat en l'intent de desmarcar-se de les polítiques dels comuns atacant la que és una de les mesures considerades estrella (i que els socialistes van votar a favor el 2018): l'obligació de reservar el 30% d'habitatges a protecció oficial en tota nova promoció o gran rehabilitació. Aquesta mesura, segons la socialista Laia Bonet, s'ha de repensar, perquè fins ara només ha permès sumar 54 habitatges, quan la idea inicial era que n'aportés entre 300 i 400 cada any. A més, ha criticat, ha frenat el ritme de rehabilitacions. Els comuns han respost a la crítica recordant que van ser el PSC i ERC els que van forçar que la mesura s'aprovés amb una moratòria inicial, que va fer que els promotors acceleressin les tramitacions i que es perdessin prop de mig miler d'aquests pisos.

El PSC s'ha endut una bateria de crítiques a "l'oportunisme electoral" de la proposta (el hit l'ha firmat Ciutadans, que els ha acusat de tenir la cara més dura que els polèmics New Jersey de les terrasses). Tot i que tots els grups excepte els de Colau han coincidit a remarcar que, fins ara, la mesura del 30% no ha tingut els resultats esperats ("fracàs" ha sigut el terme més repetit), la proposició socialista només ha sumat el suport de Junts i ha quedat en res. El que demanava el text concret de la mesura era incloure l'opció que els promotors poguessin triar entre entregar els pisos protegits en el mateix bloc que construeixen, que és el que es fa ara, o compensar l'Ajuntament amb diners perquè pugui fer els habitatges en altres espais i indultar de la norma les grans rehabilitacions. Per a la socialista Laia Bonet, aquesta proposta buscava "iniciar el debat" sobre com s'ha de reformular el text, cosa que ha molestat la responsable d'Urbanisme i sòcia de govern, Janet Sanz (BComú). "El PSC a la mínima que pot s'apunta a les propostes de la dreta i a deixar sense efecte el que molesta", ha etzibat Sanz, i ha argumentat que els canvis plantejats en el text evitarien que aquests nous pisos protegits s'haguessin de construir en zones on en falten, com ara l'Eixample i Sarrià.

Crítica a les inauguracions avançades

El que sí que ha quedat aprovat és la crítica que ha llançat ERC a les inauguracions avançades en forma de festa a la superilla i a les jornades i els llibres que el govern està firmant aquestes últimes setmanes del mandat, incloent-hi totes les presentacions de grans projectes de futur carregades d'imatges simulant que bonic quedarà tot. "Autobombo" pagat amb diners públics, a parer dels republicans. I aquesta estirada d'orelles sí que ha sumat els vots necessaris per quedar aprovada. Ciutadans ha arribat a definir la festa a la superilla com un "aquelarre onanista". Tots els grups han votat a favor del text menys el govern, que, per mitjà del tinent d'alcaldia Jordi Martí (BComú), que és qui sempre agafa la paraula quan hi ha temes espinosos, ha justificat que el que s'està fent no se surt del que és habitual, que és acabar el mandat explicant la feina feta. I ha qualificat la proposta de política de "nyi-nyi-nyi".

Martí també ha sigut l'encarregat de respondre a l'intent de reprovació llançat per Junts (a partir de dades com ara que en l'últim baròmetre més de la meitat dels barcelonins suspenguessin la gestió municipal) i ho ha fet qualificant "d'absurd" que s'intenti un càstig així abans de les eleccions i, de nou, contraatacant: preguntant què pensa l'alcaldable del partit, Xavier Trias, del fet que Laura Borràs, ja condemnada, no deixi el Parlament. "Demanarà estabilitat o s'apuntarà al trumpisme de Borràs?"

El ple, que ha donat llum verda definitiva a grans projectes urbanístics com les transformacions de la Fira, la Model o l'antiga Mercedes, també ha aprovat una proposta de Valents per encarir un 50% les multes a qui faci grafitis. I ha tombat l'intent de Ciutadans de retornar els toros a les festes de la Mercè, una proposició que només ha sumat els suports del PP i Valents i la regidora no adscrita. El debat d'avui posa el punt final a la picabaralla política prèvia a les eleccions. Com a mínim, dins de la sala de plens.

Homenatge a Mària Sánchez, mestra del periodisme barceloní

El ple ha atorgat la Medalla d'Or al Mèrit Cívic a la periodista de RTVE Mària Sánchez, mestra del periodisme local (i de la vida), que va morir el 16 de març als 59 anys i després de 35 anys de professió. La commemoració, concedida per unanimitat, li ha reconegut virtuts com "l'empatia", com ha remarcat l'alcaldessa Ada Colau, o la capacitat de "servir cada dia a la ciutat", que ha fet valdre la socialista Laia Bonet. "Era crítica amb el poder i sabia posar-se en la pell del ciutadà a qui representava", recull el text acordat, que també li reconeix una "immensa generositat". El ple ja ha començat amb un sentit minut de silenci en la memòria de la regidora d'ERC Marina Gassol, que també ha mort aquest mes víctima d'un càncer als 50 anys, i amb flors a la tribuna de premsa per homenatjar Mària Sánchez.

Els deures de Bou en el seu comiat de l'Ajuntament

El ple d'aquest divendres ha sigut l'últim de l'actual cap de files del PP, que no repetirà el mandat que ve (l'alcaldable popular és Daniel Sirera) i que s'ha acomiadat, emocionat, de l'Ajuntament: "Me'n vaig en pau, satisfet i feliç". Bou ha agraït la feina de tothom, especialment al secretari general de l'Ajuntament, de qui ha dit que marxa amb la incògnita no resolta de saber quina ideologia té. I ha enviat un missatge a tres partits. El primer al de l'alcaldessa, que ajudin els autònoms i els empresaris, que generen riquesa i llocs de treball. I el segon, a ERC i Junts, "que facin el millor per a Catalunya, que és anar junts, com una gran sardana". La resta de regidors, en els seus torns, li han agraït el bon to i la capacitat, de vegades, de distanciar-se del que deia el seu partit i sumar-se, per exemple, a una declaració perquè les elèctriques compleixin la llei de pobresa energètica, com ha recordat Colau. Bou marxa havent aconseguit avui que una proposició del PP quedés aprovada per unanimitat: la del suport a la celebració de la Copa Amèrica a la ciutat.

stats