Eleccions municipals
Societat Barcelona 17/03/2023

Colau fa una festa veïnal avançada a la superilla que no podrà inaugurar

La celebració és el colofó d'unes jornades internacionals sobre espai públic i s'avança a les restriccions de la llei electoral

3 min
Les obres de la superilla al carrer Consell de Cent

BarcelonaJa fa mesos que els operaris treballen a contrarellotge perquè les grans obres de l'anomenada superilla de l'Eixample, que és el projecte insígnia del govern d'Ada Colau, estiguin acabades abans de les eleccions municipals. Els primers quatre eixos verds (entorn del carrer Consell de Cent) i les primeres quatre places haurien de ser transitables i lluir ja la nova vegetació durant el mes de maig, i des de l'Ajuntament insisteixen que tot avança segons el ritme previst. Però aquest calendari fa del tot impossible que es pugui organitzar cap inauguració oficial o festa ciutadana perquè els de Colau facin lluir el trumfo. A partir del 4 d'abril, que és quan es publicarà el decret de convocatòria de les eleccions municipals, ja no es pot fer cap gran presentació d'aquest tipus. I el govern de Colau no deixarà passar l'oportunitat de fer la gran festa de la superilla, malgrat que les obres encara estiguin a mig fer. Una mena de festa avançada que sí que permet driblar el calendari de la llei electoral.

La previsió municipal és fer aquesta celebració ciutadana a la superilla el dissabte, 25 de març (fora, per tant, del període electoral). La festa es presenta com el colofó de les jornades internacionals Superilla Barcelona, que la ciutat acollirà entre els dies 22 i 25 de març i que comptaran amb representants polítics i tècnics de ciutats com París, Londres, Copenhaguen, Berlín, Milà, Viena, Brussel·les, Amsterdam, Rotterdam, València i Vitòria. L'objectiu: compartir experiències sobre transformacions en l'espai públic com la que s'està fent a Barcelona i signar un manifest conjunt a favor d'un espai públic "més verd". I tot això acabarà amb una festa amb concerts, tallers i actuacions musicals sobre trams ja reformats dels carrers Rocafort i Consell de Cent.

Tot i que la convocatòria oficial de la celebració és dins les jornades de debat, els cartells que ja s'han començat a penjar aquests dies per la zona ho ometen i només convoquen els veïns a sumar-se a la festa de la superilla. "Viu-la. Vine a la festa", anuncien, com si es tractés de la primera inauguració d'aquests espais. "La celebració es fa per tancar unes jornades on hi haurà ponents molt interessants en temes de pacificació. I això acabarà amb una festa ciutadana amb la idea de començar a gaudir del que vindrà", explica la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz. Defensa que "no es tracta en cap cas d'una inauguració ", però admet que des del govern són conscients que no podran lluir bona part dels projectes que ara tenen en obres.

Reforma exprés

Si ja és habitual que les obres es concentrin sempre al tram final del mandat, aquest cop dificultats afegides, com l'aturada per la pandèmia, han exagerat encara més la concentració de treballs els últims mesos. I, malgrat que les obres de la superilla es fan amb un calendari exprés, molt més accelerat que altres projectes com el de la Rambla, no s'arriba a temps en cap cas de poder-les tenir acabades per a la inauguració oficial.

De fet, fa només dos mesos es va anunciar que els treballs començaven a entrar en la segona i última fase (si fins llavors es reformava un costat del carrer, els treballs passaven a centrar-se a l'altre) i s'estava pendent, també, de l'arribada de la nova vegetació. Ara, segons detalla l'Ajuntament, es preveu poder tenir els pròxims dies ja alguns trams completament reformats, com els del carrer Rocafort entre Aragó i Diputació, o el de Consell de Cent entre Enric Granados i rambla de Catalunya, que són, precisament, els espais que acolliran la festa. I es manté la previsió de plantar-se al mes de maig amb tota la reforma feta. Però, això sí, sense una inauguració oficial.

Els comuns ja es van trobar el 2019 sense poder presentar el que era un dels grans projectes del mandat, el parc de les Glòries. Llavors la convocatòria per sorpresa d'eleccions generals va agafar a contrapeu molts alcaldes i alcaldesses del país, que es van trobar que no podrien fer moltes de les inauguracions desitjades. En el cas del parc de les Glòries, només es van poder retirar les reixes perquè els veïns poguessin gaudir del nou espai. Però, això sí, va ser un dels primers llocs triats per l'equip de Colau per fer-hi un acte de campanya. La fotografia que, fins llavors, no s'havien pogut fer.

Aquest cop, sí que tindran fotografia a la superilla, però serà sense haver-hi acabat les obres. Els membres del govern també estan fent aquests dies un seguiment fotogràfic intens de com avancen altres projectes estrella, sobretot la connexió dels tramvies. I pràcticament cada setmana hi ha festes per inaugurar nous espais, com els jardins provisionals al solar del Talia, al Paral·lel, i el final de la reforma del segon tram de Gran de Sant Andreu.

stats