Barcelona

Retiren les terrasses il·legals de punts calents de Barcelona com els carrers Blai i Enric Granados

El moviment veïnal pressiona perquè l'Ajuntament acoti la consolidació de les taules i cadires guanyades en pandèmia

4 min
La retirada, aquest dimarts, d'una de les terrasses del carrer Blai

BarcelonaBars que treuen més taules al carrer de les que tenen autoritzades o que en col·loquen d'adossades a la façana, cosa que dificulta molt els desplaçaments de les persones amb problemes de mobilitat. O alguns que directament paren la terrassa sense tenir cap tipus d'autorització per fer-ho. Són alguns dels incompliments de l'ordenança de terrasses que es repeteixen en molts punts de Barcelona. Al carrer Enric Granados, una de les vies més saturades de terrasses de la ciutat, hi ha 114 locals amb llicència per plantar taules i cadires al carrer, que sumen un total ni més ni menys de 418 taules i 1.654 cadires. Però una passejada qualsevol vespre per aquesta via de l'Eixample permet comprovar que la xifra real és força més alta, com no es cansen de repetir els veïns de la plataforma SOS Enric Granados, que lamenten que s'hagi permès posar taules extraordinàries en un carrer tan pressionat.

L'Ajuntament, que assegura haver-hi intensificat les inspeccions, ha comprovat que hi ha tres locals que col·loquen la terrassa sense permís de forma sistemàtica al carrer i, després d'un procediment administratiu que és lent i d'haver enviat els pertinents avisos, està procedint aquests dies a emportar-se les terrasses infractores. Divendres ja es va endur taules i cadires del restaurant Empanar, a la part alta del carrer, tot i que no va poder actuar igual amb les del local veí -i igualment, infractor-, el Green&Berry, perquè en el moment de la inspecció no estaven instal·lades. Aquest mateix dimarts se n'han retirat tres de les quatre que consta que funcionen sense permís en un altre dels punts calents de les terrasses: el carrer Blai, al Poble-sec. La quarta no era a lloc. La furgoneta municipal ha marxat amb taules, cadires, para-sols i estufes.

En el cas de Blai es tracta, segons detalla el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, de locals a qui s'havia denegat la petició de terrassa extraordinària perquè tenien deutes amb l'Ajuntament. A principis d'octubre, després d'una inspecció, se'ls va notificar que havien de retirar les terrasses il·legals en un termini de deu dies i que, si no ho feien, ho faria el consistori i els traslladaria el cost de l'operació, que és el que ha passat avui. L'Ajuntament té 15 expedients més en curs a Blai contra altres locals per incompliments menors.

"Barcelona ja ha sigut generosa"

El regidor de l'Eixample, Pau González, explica que a Enric Granados hi tenen oberts set expedients de retirada immediata: tres per als locals sense permís i quatre més per endur-se els excedents de taules de locals que superen de forma molt notòria les que tenen autoritzades, com passa a tants punts de la ciutat, tot i que, segons recorda González, "Barcelona ja ha sigut molt generosa" amb la restauració a l'hora de cedir espai públic en un moment complicat.

El moment de la retirada, divendres, d'una de les terrasses irregulars d'Enric Granados.

La retirada d'aquestes terrasses és, però, "només un primer pas" a ulls de Jordi Badia, de la plataforma SOS Enric Granados, que aquest dimarts s'ha sumat a la roda de premsa de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) per anunciar les al·legacions que han presentat a la modificació de l'ordenança de terrasses que ultima l'Ajuntament i que ha de permetre consolidar moltes de les taules i cadires que els locals han guanyat en pandèmia: s'han instal·lat més de 10.000 taules extres entre calçades i voreres.

Els veïns demanen que s'acoti aquest possible creixement i que es garanteixi, per exemple, que un mateix local no combina vorera i calçada o que en un determinat tram de carrer no hi ha més d'un 20% de places d'aparcament ocupades per terrasses. I critiquen que en llocs com moltes places de Ciutat Vella els incompliments són flagrants i diaris. De fet, aquest diari va denunciar la situació que es viu a la plaça de Sant Miquel, al costat mateix de l'Ajuntament, on no s'ha sancionat cap local per incompliments tot i que algun arriba a treure més del doble de les taules autoritzades.

Tenir la terrassa sense llicència se sanciona com una falta greu, amb una multa de fins a 3.000 euros, i un cop retirat el material, els responsables del local han de fer front al cost que ha tingut la intervenció municipal per poder-lo recuperar i ho han de fer en el termini de 30 dies. Des de maig del 2020, quan van començar les terrasses extraordinàries, fins ara, s'han obert 238 expedients de retirada de terrassa a la ciutat i 21 han arribat al punt de ser efectivament retirades.

Multes més cares

Una de les peticions que fa la FAVB en les seves al·legacions a l'ordenança de terrasses és que s'encareixin les sancions per aquest tipus d'incompliments i que s'escurci l'horari de les terrasses. Tot i que admeten que aquests punts no formen part del text en debat, que se centra en l'autorització de taules i cadires a la calçada, critiquen que no s'hagi fet una ordenança nova i acusen el govern d'Ada Colau d'haver-la plantejat seguint el dictat del Gremi de Restauració i en contra dels interessos dels veïns.

Els canvis en l'ordenança s'han d'aprovar en el ple de desembre per poder ser aplicats el 2022. En la comissió d'Urbanisme que hi va donar tràmit, el govern municipal ja va comptar amb el suport del PP, Cs i Barcelona pel Canvi, amb l'abstenció de JxCat i ERC. Els republicans insistien, com la FAVB, en la necessitat de garantir que si es té terrassa en vorera no se'n pugui tenir a la calçada per evitar duplicitats, però apunten que fins ara no han rebut cap resposta positiva del govern a aquest punt i que preveuen votar en contra de la modificació. Des del govern reiteren que el que es farà serà revisar cas a cas abans de decidir.

stats