Transport públic
Societat Barcelona 23/09/2022

La vaga als autobusos de Barcelona continua, però amb aturades parcials

Els treballadors han ratificat mantenir la protesta fins al 30 de setembre i convocar-ne de noves a partir de l'octubre

ARA
2 min
Cua en un autobús durant la primera jornada de vaga

BarcelonaLa vaga als autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) viu avui la seva primera jornada d'aturades de dues hores per torn: els treballadors estan cridats a parar de 2 h a 4 h, de 10 h a 12 h i de 21 h i a 23 h. Una protesta que es repetirà durant vuit dies, fins al 30 de setembre, i que afectarà de ple les Festes de la Mercè, després que ahir els treballadors ratifiquessin en assemblea mantenir les vagues i acordessin convocar, a partir del mes que ve, aturades parcials indefinides en hores punta durant els dies laborals.

El comitè d'empresa dels autobusos de TMB ha convocat aquestes aturades per reclamar una pujada de sous que compensi la pèrdua de poder adquisitiu per la inflació, que ara com ara se situa entorn del 10%. L'empresa, al seu torn, defensa que les demandes dels sindicats són "maximalistes" i que satisfer-les suposaria vulnerar la llei de pressupostos generals de l'Estat, que estableix un increment salarial màxim per a les empreses públiques del 2% aquest any. La direcció de l'empresa diu que ha arribat a "tots els límits legals que podia oferir" per evitar la vaga. I els sindicats es queixen de falta de propostes.

En l'assemblea de treballadors que es va fer ahir a les Cotxeres de Sants, durant la primera jornada de vaga, els treballadors van rebutjar per unanimitat l'última proposta de la direcció, segons han explicat a l'agència Efe fonts sindicals. Les mateixes fonts van assegurar que la primera aturada d'ahir va ser "un èxit", amb un seguiment massiu, de prop del 95%. Per això, es va decidir mantenir les aturades parcials, que comencen aquest divendres coincidint amb el tret de sortida de les Festes de la Mercè. Durant les franges en què estan convocades les protestes, s'han decretat uns serveis mínims del 20% els dies laborables i del 33% el cap de setmana i el festiu de la Mercè. El que continuarà sense alteracions durant els dies de festa major és el metro, que funcionarà sense interrupcions les nits de divendres, dissabte i diumenge: 91 hores de servei seguides.

Durant la jornada de vaga d'ahir als autobusos, que era la primera i l'única convocada com una aturada total de 24 hores, ja es van registrar cues en parades de diferents línies, així com aglomeracions en els autobusos a causa de la menor freqüència de pas.

stats