IMMIGRACIÓ
Societat 22/07/2019

Batlle planteja el “retorn assistit” de ‘menes’ per millorar la seguretat

El regidor del PSC es desmarca del discurs de Colau per abordar la situació dels menors al carrer

Natàlia Vila
4 min
Un grup de joves tutelats per la Generalitat passejant per Barcelona.

Barcelona“No amagaré el cap sota l’ala amb el tema dels menors no acompanyats”. Amb aquesta sentència, el nou tinent d’alcaldia de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona -i exdirector dels Mossos d’Esquadra-, Albert Batlle, va deixar clara ahir la seva intenció de començar el mandat amb un gir de 180 graus; com a mínim en el to del discurs. El regidor del PSC responsable de seguretat del govern de Colau va posar ahir sobre la taula el “retorn assistit” dels nois que malviuen al carrer.

“Un nen sempre estarà millor amb la seva família, per problemàtica que pugui ser, que vivint als Jardins de Sant Pau del Camp, als baixos de la piscina de salts de Montjuïc o al Pou de la Figuera”, va sentenciar Batlle en una entrevista a SER Catalunya, on va al·legar que és la millor manera de complir amb “l’interès superior del menor”. “Quin és aquest interès? Tenir un entorn social, familiar i comunitari que l’aculli, per conflictiu que pugui ser aquest entorn”, va justificar.

Conscient que aquesta qüestió pot “fer saltar les alarmes”, Batlle també va voler aclarir que en cap cas parla de deportacions forçades: “Una cosa és agafar-los i enviar-los amb un avió i una altra és que aquest retorn sigui acompanyat”, va matisar. Més tard, fonts de la regidoria també van detallar que Batlle només feia referència a aquells nois que ja han manifestat que “volen tornar als seus països”.

El canvi de to en el discurs, però, es va fer evident ahir en el silenci que van mantenir la resta dels membres del govern municipal. Consultat per aquest diari, l’equip de Colau, en concret l’àrea d’Afers Socials, no va voler valorar les declaracions del número tres de Collboni. Tampoc ho va fer la conselleria, que té la tutela d’aquests menors i a qui correspondria, de fet, aprovar un programa de retorn d’aquest tipus.

Precisament ahir, el conseller Chakir el Homrani va reunir-se amb un centenar d’alcaldes i regidors dels diferents municipis que acullen centres de menors a Catalunya. Una trobada inèdita en què els va prometre un nou “pla de suport” dotat amb 14,5 milions per contractar més dinamitzadors i inserir els joves fomentant-ne la contractació.

“Sintonia” amb Colau

A la mateixa entrevista, d’altra banda, Batlle sí que va voler dissipar els dubtes sobre la seva sintonia amb Colau. “Crec que no hi ha cap altre regidor que s’hagi reunit tant amb l’alcaldessa com jo; hi ha una gran sintonia amb l’alcaldessa”, va assegurar. El màxim responsable de la seguretat de Barcelona també va buscar la complicitat de la resta de regidories i administracions. Segons va dir, cal parlar amb els serveis socials i educatius de totes les administracions, però també cal fer un “abordatge des del punt de vista de la seguretat” quan es parla de menors no acompanyats. “Potser a una part els podem integrar, això ja ho parlarem”, va concedir.

Batlle -que també va qualificar el top manta com una “activitat il·legal que cal combatre”- va anar més enllà i va demanar la implicació de la Generalitat, el govern espanyol i la Unió Europea per parlar amb els països d’origen.

L’associació formada per joves extutelats Exmena va recriminar ahir l’actitud de Batlle i va advertir que el “retorn assistit” no frenarà els joves “que migren per tenir un futur millor”. Els portaveus d’Exmenas també van titllar d’“irresponsables” les declaracions del tinent d’alcalde socialista.

La fiscalia busca les màfies

Per la seva banda, la fiscal en cap de Barcelona, Concepción Talón, també va referir-se ahir a la seguretat a la ciutat. Talón es va mostrar partidària d’una reforma legislativa per perseguir la multireincidència en els furts lleus que permetés castigar més durament aquests petits delictes (ara només es poden penar amb multes). Talón també va subratllar que la fiscalia està preocupada per l’augment de furts comesos pels menors no acompanyats. Ja fa mesos que el ministeri públic és més rigorós i demana més ordres d’internament, sobretot si cometen robatoris amb violència. La fiscalia va assegurar que investiguen els grups organitzats que capten precisament aquests menors per cometre els robatoris.

Maragall acusa l’alcaldessa de virar a la dreta

Les declaracions de Batlle sobre els menors estrangers no acompanyats van servir al líder de l’oposició, Ernest Maragall, per acusar l’alcaldessa Ada Colau d’haver-se desplaçat a la dreta, tant amb l’acord de govern segellat amb el socialista Jaume Collboni com amb les primeres línies d’actuació. Segons el cap de llista d’ERC, Batlle representa “la vella ortodòxia de les polítiques de seguretat” i les seves primeres declaracions són una mostra d’aquest viratge a la “dreta” del govern municipal. De fet, per a Maragall, el que està ensenyant fins ara el govern de BComú i el PSC respon més al que es podria esperar d’un pacte entre Manuel Valls i Jaume Collboni que a una entesa entre Colau i Collboni. “ERC té un paper protagonista, és la primera força al país i a la ciutat”, va defensar el republicà, que va posar d’exemple els dos plens extraordinaris que se celebraran avui, un sobre seguretat i un altre sobre habitatge, aquest últim impulsat per ERC. M.O.

stats