Societat 06/09/2019

Beirut i Carmena: tot a punt per a les Festes de la Mercè

La ciutat oferirà més de 100 concerts, 147 espectacles de dansa, teatre i circ, i 57 actuacions de cultura popular entre el 20 i el 24 de setembre

Ara
2 min
El cartell de la Mercè, obra de la il·lustradora Maria Corte.

BarcelonaBeirut es repartirà el protagonisme amb Barcelona durant les Festes de la Mercè d'aquest any: la capital del Líban, el gran motor cultural del món àrab castigat per la guerra, serà la ciutat convidada per celebrar "un dels moments de concentració cultural més importants de l'any" que se celebren als carrers de Barcelona, en paraules del primer tinent d'alcalde i regidor de Cultura, Joan Subirats. L'edició d'enguany comptarà amb més de 100 concerts de música, 147 espectacles de dansa, teatre i circ, i 57 actuacions de cultura popular repartits per tota la ciutat, que amenitzaran els cinc dies de celebració, del 20 al 24 de setembre.

Del pregó que donarà el tret de sortida a la festa major, l'Ajuntament de Barcelona ja va anunciar que se'n farà càrrec l'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena, agafant el relleu de l'actriu Leticia Dolera, que l'any passat va decidir partir-se el pregó amb Carmen Juares per donar veu a persones invisibilitzades que es dediquen al món de les cures.

Subirats ha destacat aquest divendres la programació especial que es farà al parc de la Trinitat, on un grup d'artistes d'origen africà que resideixen a la ciutat i diverses companyies internacionals oferiran espectacles participatius i tallers per acostar els barcelonins a la cultura africana, i el parc central de Nou Barris, que serà l'escenari per a les grans orquestres simfòniques del país.

"Repetim, també, l'experiència a la llera del riu Besòs, on celebrarem els 25è aniversari de Pallassos Sense Fronteres", ha explicat el segon d'Ada Colau, que ha afegit que un grup homòleg a aquesta entitat sense ànim de lucre procedent de Beirut també se sumarà a l'espectacle.

Enguany se celebrarà, també, mig segle de vida dels Castellers de Barcelona, la quarta colla més antiga de Catalunya i mare de moltes de les colles barcelonines, i el centenari del naixement de Joan Brossa, a qui se li dedicarà un muntatge audiovisual que donarà vida a l'univers del poeta i que, com cada any, es projectarà a la façana del consistori. No faltarà, tampoc, el tradicional correfoc, que se celebrarà el dia 21 a les 18.30 hores, ni el Piromusical de l'avinguda Maria Cristina, que clourà les festes el dia 24 al ritme de Montserrat Caballé i músiques tradicionals de Beirut, entre d'altres.

La Mercè comptarà amb un pressupost similar al d'anys anteriors: uns 3,5 milions d'euros, més un altre mig milió dedicat al festival Associa't a la Festa, preparat i protagonitzat per les associacions barcelonines. Òscar Rebollo, director d'acció comunitària i responsable del festival que ja arriba a la seva quarta edició, ha anunciat que prop de 300 entitats i associacions de la ciutat treballen des de l'abril per oferir 160 activitats "de vida comunitària", entre les quals ha destacat una desfilada de moda pensada i protagonitzada per grups de costura de dones cosidores de diferents districtes, el cap de setmana del 21 i 22 de setembre.

stats