Societat 09/07/2019

Colau escull Manuela Carmena com a pregonera de la Mercè

El cartell, de Maria Corte, homenatja Open Arms i presenta una protagonista mestissa

Ara
2 min
Colau escull Manuela Carmena com a pregonera de la Mercè

BarcelonaL'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena serà la pregonera de les festes de la Mercè d'aquest any. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que es va marcar el repte de tenir dones pregoneres per a la festa major, ja ha fet públic que ha escollit qui va ser la seva homòloga a Madrid per engegar, el pròxim 20 de setembre, una nova edició de la festa major de Barcelona. Carmena agafarà el relleu de l'actriu Leticia Dolera, que l'any passat va decidir partir-se el pregó amb Carmen Juares per donar veu a persones invisibilitzades que es dediquen al món de les cures.

Carmena es va llicenciar en dret l'any 1965. Fugint de la repressió política, es va traslladar a Barcelona el 1966 i, aquí, va participar en la creació de l'associació clandestina Dones Democràtiques, juntament amb Montserrat Roig i Mercè Olivares. El 1969 va tornar a Madrid i va començar a exercir la carrera judicial el 1981.També ha estat vocal del Consell General del Poder Judicial i és una de les fundadores de l'associació Jutges per a la Democràcia. També ha estat presidenta-relatora del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l'Organització de les Nacions Unides. Després de les eleccions municipals del 26-M, Carmena va renunciar a l'acta de regidora.

Colau ha celebrat a través de Twitter l'elecció d'una pregonera que ha definit com "excepcional" i ha remarcat que amb Carmena Barcelona i Madrid s'han estimat i escoltat i que aquest llegat és el que ara es vol "reivindicar i cuidar".

Colau escull Manuela Carmena com a pregonera de la Mercè

El cartell de la Mercè serà obra de la il·lustradora Maria Corte que, repassant la iconografia de la santa, es va trobar que també era una imatge popular a l'Amèrica del Sud i el Carib. D'aquí que pensés a representar una Mercè que fos mestissa o negra, com tantes barcelonines. Una dona que, com remarca el consistori en el seu comunicat, pot ser nascuda aquí o immigrant. Del seu pentinat alegre n'emergeixen castellers, músics, escultures mironianes i fins i tot alguna bèstia de foc. Tot, rematat per un mar on navega un vaixell dels que rescaten persones del mar. "Si pogués parlar, aquesta Mercè ho diria ben alt i clar: «Sigueu tots molt benvinguts i benvingudes a Barcelona»", remarca el consistori.

Les festes comptaran amb Beirut, una de les ciutats més castigades per la guerra, com a ciutat convidada.

stats