sanitat
Societat 21/01/2013

Boi Ruiz assegura que s'han reduït les llistes d'espera als hospitals més d'un 2%

En declaracions a TV3, el conseller de Salut ho vincula a la recaptació obtinguda amb l'euro per recepta

Ara
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, a 'Els matins' de TV3

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, confia que en el segon semestre del 2012 s'haurà assolit "àmpliament" l'objectiu marcat de reduir un 2% les llistes d'espera a la sanitat pública. Ho ha dit en una entrevista a 'Els matins' de Tv3, a l'espera que el consell de direcció del Servei Català de la Salut ratifiqui la xifra i es faci pública al Parlament. El titular de Sanitat ha vinculat aquesta fita amb els ingressos recaptats per l'euro per recepta, una mesura que el Govern va instaurar, ha remarcat, per obtenir un benefici general i no perjudicar col·lectius que en van quedar exclosos.

Boi Ruiz, que ha evitat avançar noves retallades en l'àmbit de la Sanitat, sí que ha admès que si no s'aconsegueix establir un objectiu de dèficit de l'1,5% (davant del 0,7% que vol l'executiu espanyol) és probable que també esquitxi el seu departament. Tanmateix, ha assegurat que Salut està analitzant "quin és l'impacte de les polítiques que no impliquen retallades". Així, el conseller ha apuntat que les mesures que prendrà el Govern seran més reorganitzatives que no pas retallades. En aquest sentit, s'ha mostrat partidari de continuar la reordenació hospitalària de Catalunya per evitar duplicitats, i ha posat d'exemple, la compartició de l'equip directiu dels dos hospitals de Lleida, o de Girona. Ruiz ha reconegut que aquestes mesures poden ser ''dolentes'' des del punt de vista per alguna pèrdua de condicions laborals, però ha defensat que, quan un servei tracta ''més malalts'' té ''més bons resultats''.

Ruiz tampoc no ha descartat cedir la gestió de més caps a empreses privades, tal i com ha passat a l'Escala. Pel conseller de Salut, la La llei de concursos permet que una empresa amb ànim de lucre accedeixi al concurs públic i per tant, no es pot impedir des del Govern que cap companyia hi participi. En el cas de l'Escala, Ruiz ha reconegut que ha estat la primera vegada que ha passat i considera que pot provocar que ''la gent s'espavili'' i es prengui els concursos ''amb rigor''. També ha recordat que aquesta fórmula és vàlida a Catalunya des dels anys 90.

El titular de Salut també ha aavançat que el Govern presentarà un recurs contra el reial decret llei de Salut de l'executiu espanyol perquè considera que envaeix competències en matèria de recursos humans i vulnera el dret fonamental d'accés a la sanitat.

stats