Salut
Societat 26/06/2012

Salut demanarà a Madrid que endarrereixi l'aplicació del copagament farmacèutic

El conseller de Salut, en una entrevista a RAC1, dubta que la Generalitat arribi a temps per implantar les mesures del govern espanyol en matèria farmacèutica, que han d'entrar en vigor l'1 de juliol, però el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha assegurat que Catalunya complirà amb la llei

Ara
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz, en la roda de premsa d'aquest dilluns / ACN

BarcelonaTot i que el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha obert la porta aquest matí a que Catalunya retardi l'aplicació de les mesures de copagament farmacèutic del govern espanyol que han d'entrar en vigor el dia 1 de juliol, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha dit, hores després que diumenge entrarà en vigor la nova mesura ja que és una llei d'obligat compliment. No obstant, es busca el mecanisme per evitar que els ciutadans hagin d'avançar els diners.

"La documentació ens va arribar el dia 20 de juny, de manera que cal modificar el sistema i no podem assegurar que estigui tot llest en els dies que ens queden", ha assegurat Ruiz en una entrevista a 'El món a RAC1'.

A partir de diumenge, per primer cop, els jubilats hauran de pagar una part del preu dels fàrmacs. En pagaran el 10% amb un màxim de 8 euros mensuals (si cobren menys de 18.000 euros anuals) i 18 euros (si en cobren més de 18.000). Els actius pagaran entre el 40% i el 60% de l'import dels fàrmacs, en funció de la renda. Les autonomies s'haurien d'adaptar al nou copagament abans del 30 de juny. Amb l'entrada en vigor d'aquesta nova mesura, els catalans hauran d'afrontar un doble copagament, ja que aquest s'ha de sumar a l'euro per recepta.

"El sistema no està preparat i serà pedestre a partir de diumenge", ha valorat el conseller de Salut, que també ha avançat que existeix la possibilitat de modificar el pressupost del departament en cas que el govern espanyol decideixi apujar l'IVA.

Pel que fa a l'aplicació de l'euro per recepta, que va entrar en vigor dissabte passat, Ruiz s'ha mostrat "molt content" per com està funcionant la mesura i assegura que no té constància de gent que hagi abandonat el tractament mèdic a causa de no poder-se'l pagar.

stats