Societat 26/06/2012

Catalunya posarà en marxa el copagament farmacèutic imposat per Madrid "sense estar preparada" i "amb un sistema pedestre"

Encara no està a punt el programa informàtic. El Govern intentarà que els usuaris no hagin d'avançar els diners però encara no se sap com ho farà. Els ciutadans pagaran a partir de diumenge en funció de la renda, segons el model imposat per Madrid. Els jubilats tenen un descompte extra però amb un topall màxim

O. March / S. González
2 min
Els pocs clients que ahir compraven medicaments amb recepta a les farmàcies catalanes estaven ben informats sobre l'euro per recepta i pagaven la taxa amb resignació.

BarcelonaEl Govern està "realment preocupat" per la dificultat d'aplicar el copagament farmacèutic dictat per l'Estat i que es posa en marxa aquest diumenge. El portaveu Francesc Homs ha dit que el sistema tècnic és d'una dificultat "ingent". Tot i això, s'ha compromès a "trobar tots els mecanismes possibles" perquè els ciutadans no hagin d'avançar diners, particularment aquells amb més problemes econòmics.

A partir de diumenge els jubilats hauran de pagar una part del preu dels fàrmacs. En pagaran el 10% amb un màxim de 8 euros mensuals (si cobren menys de 18.000 euros anuals) o 18 euros (si en cobren més de 18.000). Els actius pagaran entre el 40% i el 60% de l'import dels fàrmacs, en funció de la renda. Amb l'entrada en vigor d'aquesta nova mesura, els catalans hauran d'afrontar un doble copagament, ja que aquest s'ha de sumar a l'euro per recepta.

El sistema requereix un programa que informi el farmacèutic de si un usuari ha arribat al topall màxim d'euros fixat. Un programa que encara no està a punt. Salut ha dit aquests dies que està buscant la manera d'aplicar la mesura "ni que sigui manual" per garantir que els ciutadans no hagin d'avançar diners a l'Estat.

Homs ha afirmat que l'aplicació "mecànica i tècnica" del copagament farmacèutic és molt complicada i que d'aquí a diumenge el Govern procurarà "arbitrar un mecanisme provisional" per evitar pagaments avançats, tal com va suggerir el govern espanyol. "Tot el que ens indueix a fer el govern espanyol creiem que no és possible", ha dit el portaveu. I és que la dificultat dels farmacèutics serà determinar si el ciutadà ha arribat al topall de copagament. "Buscarem una manera de saber i comunicar que aquella persona ja ha arribat al topall", ha afirmat.

L'aplicació d'aquest copagament és d'obligat compliment, tal com ha recordat Homs, tot i que el portaveu ha volgut deixar clar que la fase d'implementació no serà senzilla com ho ha estat l'euro per recepta, una mesura "lineal" que s'ha aplicat sense gaires difiultats.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha dit aquest matí en una entrevista a RAC1 que demanarà a Madrid que s'endarrereixi l'aplicació del sistema. "La documentació ens va arribar el dia 20 de juny, de manera que cal modificar el sistema i no podem assegurar que estigui tot llest en els dies que ens queden", ha assegurat Ruiz a 'El món a RAC1'. "El sistema no està preparat i serà pedestre a partir de diumenge", ha conclòs Ruiz.

stats