Societat 27/06/2012

Boi Ruiz avisa: l'exclusió d'alguns fàrmacs subvencionats no ha d'encarir els preus

El conseller de Salut assegura que el sistema català està preparat per posar en marxa el nou copagament aquest diumenge

Joan Rusiñol
1 min
Boi Ruiz, aquest dimecres, amb la ministre de Sanitat, Ana Mato. / ACN

MadridEl conseller de Salut, Boi Ruiz, assisteix aquest dimecres a la tarda a Madrid al Consell Interterritorial de Salut amb un "ànim positiu". La reunió entre la ministra Ana Mato i els responsables autonòmics ha de servir, entre d'altres coses, delimitar quins medicaments cauen del catàleg públic i enllestir la posada en marxa del copagament en funció de renda. Tot i la bona predisposició de la Generalitat, Ruiz ha alertat que aquest nou sistema no pot suposar un encariment. Segons diu, cal evitar "que sigui pitjor el remei de la malaltia". El conseller s'ha referit a "l'efecte desplaçament". És a dir, a la possibilitat que els metges acabin receptant medicaments més cars però que es mantenen a la llista de productes subvencionats i que, per tant, es redueixi l'estalvi previst.

Alguns dels consellers socialistes, a l'entrada de la reunió, ja han donat per fet que el nou model comportarà un augment dels preus. L'argument del PSOE és que hi ha medicaments que són irrenunciables, amb persones que no poden prescindir-ne, i que, per tant, la indústria farmacèutica se n'aprofitarà.

El sistema català està preparat

Ruiz ha dit que per ell de moment "la llista no existeix" perquè només l'ha coneguda pels mitjans de comunicació. Només la valorarà a la sortida de la reunió, quan la conegui oficialment. En canvi, ha reiterat que el sistema català està preparat per posar en marxa el nou sistema a partir del dia 1 i ha garantit que els ciutadans "no hauran d'avançar els diners" un cop hagin arribat al topall que fixa la llei.

stats