Societat 29/06/2016

Dos bombers ingressats a l'UCI arran d'una intoxicació per botulisme

Van compartir un dinar casolà al Parc de Palafrugell amb set companys més que no han desenvolupat símptomes

Ara
1 min
Façana de l'Hospital Universitari Josep Trueta de Girona / ACN

BarcelonaDos bombers de la Generalitat es troben ingressats a la unitat de cures intensives (UCI) de l'Hospital Josep Trueta de Girona afectats per un possible cas de botulisme. L'Agència de Salut Pública ha confirmat la sospita en un comunicat i ha anunciat que està investigant el cas.

Els dos bombers, adscrits al Parc de Palafrugell, van compartir un dinar casolà amb set companys més mentre estaven de guàrdia al mateix parc. Tot i així, de les nou persones exposades només dues han desenvolupat els símptomes. Aquests símptomes van iniciar-se dilluns a la nit, i tots dos van anar dimarts al servei d'urgències de l'Hospital de Palamós. Des d'allà van ser derivats al Trueta, on van ingressar "en estat greu i pronòstic reservat", tot i que han sigut tractats amb sèrum antibotulínic i de moment no s'ha declarat cap més cas.

A l'espera de la confirmació oficial de les analítiques que realitza l'Institut Carlos III de Madrid, la infecció estaria causada per la ingestió de toxina botulínica (NTBo), un dels tòxics naturals més potents. La infecció és "poc freqüent però de conseqüències greus", i s'associa tradicionalment al consum de conserves casolanes, carns curades o fermentades, o peix amb tractaments lleus de conservació, entre d'altres. El darrer brot declarat a Catalunya per botulisme va ser el 2011, quan es van intoxicar cinc membres d'una mateixa família.

stats