Els bombers investigats pels fets del 2-O a Girona s’acullen al seu dret a no declarar

Podrien condemnar-los a penes d'entre dos i quatre anys de presó per malversació de fons públics

Continua el cas contra els bombers de Girona que el 2 d’octubre del 2017 van passar per davant de la caserna de la Guàrdia Civil de la capital gironina amb les sirenes posades. Aquest matí han anat a declarar els tres investigats del Parc de Bombers de Girona, dos dels quals s’han acollit al seu dret a no declarar. El tercer, que és l’actual cap de la regió d’emergències, Antoni Rifà, ha declarat que en aquella data ell no era el responsable de la regió, sinó que ho era Enric Cano. 

L’advocat d’un dels bombers investigats, Sergi Blàzquez, ha explicat que els imputen els delictes de malversació de diners públics i abandonament del lloc de treball, “i si es demostra, els poden condemnar a entre dos i quatre anys de presó”. Segons el seu relat, la fiscalia creu que va haver-hi malversació perquè els bombers van utilitzar un vehicle del cos i van gastar gasolina, i creuen que van deixar el parc buit quan van abandonar les seves responsabilitats. “És mentida, al Parc hi havia personal i, si hi hagués hagut una emergència, hi haurien anat immediatament”, defensa l’advocat d'un dels investigats.

El jutjat d'instrucció 2 de Girona va obrir la causa arran d'una denúncia de la Guàrdia Civil, després que un agent d'aquest cos declarés al judici del Procés, el 28 de març, que un comboi d’uns 15 vehicles de bombers van passar per davant de la Comandància de Girona amb els llums posats i fent sonar les sirenes i els clàxons. Segons va relatar davant el Tribunal Suprem, els bombers els van fer “gestos ensenyant el dit del mig, picant-se a la cara" com dient que eren "uns barruts" i amb els "polzes cap a avall”, i els van cridar “Feixistes, fills de puta i covards!”

Unes acusacions que neguen els implicats. Blàzquez ha assegurat que els bombers simplement “es dirigien a una concentració en suport de les víctimes de l’1-O” i que mai van desatendre les seves funcions. De fet, fonts dels bombers que hi eren presents el 2 d’octubre afirmen que “en cap moment se’ls va insultar o fer cap gest amb els dits” i que "només van passar per allà davant amb sirenes posades".