"Som un negoci familiar. Per què ens han de trencar els vidres?"

La botiga Vall, a Gran de Gràcia, és una de les afectades pels aldarulls d'aquests dies a Barcelona

L.V.
2 min
La botiga Vall, amb l'aparador cobert amb cartrons després que fos atacat pels manifestants

BarcelonaEnvoltats de grans marques com Pull&Bear, Zara, Vodafone o Orange, encara hi ha negocis familiars que sobreviuen al carrer Gran de Gràcia. Una és la quasi centenària botiga Vall, de bosses, maletes i complements. La van fundar el 1923 els besavis de l'Esther Vall, en un local al número 165, que va néixer com una cistelleria i botiga de mobles. Amb els anys, el negoci ha anat derivant cap als complements i han obert una botiga al carrer Escorial i, fa tot just dos mesos, una altra al número 108, a la cantonada amb Ros de Olano. L'Esther, juntament amb la seva germana, són la quarta generació de la família que tira endavant aquest negoci al cor de Gràcia. Fa una setmana que estan "desesperades": "El primer dia dels aldarulls ens van fer pintades amb àcid i dissabte ens van trencar els vidres. En resum: tot fatal", explica a l'ARA. Malgrat que els grans titulars dels aldarulls se'ls han endut les botigues de les multinacionals saquejades, el cas de l'Esther posa veu a petits negocis que també s'han vist afectats pels disturbis d'aquests dies contra l'empresonament del raper Pablo Hasél.

La botiga de Nike al passeig de Gràcia l'endemà dels saquejos. PERE VIRGILI

"Una cosa és lluitar per una injustícia i una altra és això. Si cometen una injustícia en contra teu, no en cometis una altra contra algú que no hi té res a veure", expressa l'Esther. "La culpa és de les lleis, no de la ciutat. Que es manifestin, però no s'ha de fer malbé la ciutat", afegeix. Com a negoci de barri amb clients de tota la vida, l'Esther diu que les grans multinacionals que poc a poc han conquerit aquesta zona comercial els han deixat "enrere". "Nosaltres som un negoci familiar. Per què ens han de trencar els vidres? Dissabte la meva mare es va posar davant l'aparador i es va barallar amb un noi. Li va preguntar: «Per què ho feu, tot això?» I el noi li va dir que ho feien perquè van en contra del govern. Però nosaltres no som el govern. Nosaltres som una botiga i ens ha costat molt d'esforç, moltes nits sense dormir. Aquí hi ha tots els meus estalvis", lamenta.

Quan van veure la trencadissa, se'ls va ensorrar el món. No només perquè calculen que arreglar-ho "costarà quatre xifres segur", sinó perquè han hagut de llençar els productes exposats a l'aparador, que van quedar plens de pedres. I perquè ara, amb els cartrons a la façana que tapen els desperfectes, sembla que la botiga estigui tancada. "Tenim molt poques vendes, portem uns dies molt dolents", resumeix. I perquè tot plegat arriba després d'un any molt dur, de tancaments totals i parcials a causa de la pandèmia i d'ERTOs que han afectat part de la plantilla. "És molt dur", afirma.

stats